Zoeken in deze blog

maandag 22 maart 2010

DAG VAN DE HOSPITALITEIT 2010


Foto: O.L.Vrouw Boodschap
Statutaire Algemene Vergadering van 21 maart 2010 te Genk


Jaarlijks rond de tijd van O.L.Vouw boodschap,symbolische tijd om ons te herinneren aan de Lourdesboodchap die wij als hospitaliers van Maria ontvingen , gaat de jaarlijkse algemene vergadering door. Vanaf dit jaar wordt dit de "Dag van de Hospitaliteit".

VERSLAG van de werking 2009-2010, gebracht door de dienstdoende voorzitter.

Ervaringen uit bedevaarten 2009:
Uit een rondvraag in de raad over het bedevaartseizoen 2009 blijkt dat er over het algemeen een verminderd aantal deelnemers op de bedevaarten waren ingeschrveven wat normaal is, gezien het jaar voordien ruim meer dan 2 iljoen bedevaarders Lourdes bezochten.
Ook het aantal zieken was minder om financiële reden.
Op een paar uitzonderingen (o.a. Tournai) waren geen treinperikelen, wel laattijdige verwittiging van de uurregeling. Voor sommige bedevaarten waaronder Antwerpen brengt de reis per TGV van uit Tourcoing een extra lange reistijd mee.
Liège had minder jongeren, Brugge daarentegen en Equipe St. Michel waren tevreden over het aantal jongeren. Gent deed beroep op een groep scouts van Antwerpen die in het Jonegerenkamp logeerden.

Besprekingen in de Raadsvergaderingen.
Er werd vastgesteld dat onze problemen zich bevinden bij de rekrutering van vrijwilligers en jongeren.
Onze bijeenkomsten waarbij vooral de A.S.V. zou minder academisch maar meer propagandistisch, ledenwervend en spiritualistisch moten zijn zoals een liturgische benadering, een beter contact met de jeugd, een betere promotiecampagne voor de Hospitaliteit.

Tevens wordt de problematiek onderzocht omtrent medische prestaties en bedeling van geneesmiddelen aan bedevaarders,.het Medische Charter vann Lourdes,een"gestandaardiseerd" medisch dossier in samenwerking met de artsen van de Franse hospitaliteiten en het medische bureau van Lourdes, de Belgische plaats op het kerkhof te Lourdes

Een deel van het batig saldo op onze rekening zou aangewend worden voor:
- propaganda en promotie van onze organisatie
- Een tussenkomst voor werving van jongeren op onze Dag va de Hospitaliteit
- Een blijvende tussenkomst van 75 euro voor jongeren die een stage beginnen bij de Franse Hospitaliteit.
.
Het Contactblad.
Drie maal in het jaar wordt voor de aangesloten leden van onze hospitaliteiten een contactblad uitgegeven. Daarin verschenen in het laatste jaar volgende bijdragen:

- Een resumé van de voordracht van Mgr. Léonard op de A.V. van verleden jaar over de religieuze rol van de hospitaliteiten
- Een benadering van Hospitaliteit als instelling en als ingesteldheid nl. deze van gastvriendschap en ontvankelijkheid.
- Een uitgebreide kennismaking met diensten van de Hospitalité N.D.de Liourdes n.a.v. zijn 125 jarig bestaan. Hierbij mag aangestipt worden dat het aantal Belgische hospitaliers in de Franse Hospitaliteit bedroevend laag geworden is en er dringend iets moet aan gedaan worden.
- De plannen van “Operatie Siloé” of de dienst van het water in de toekomst
- Pater Damiaan voorgesteld als patroonheilige van de hospitaliers.
- “Jongeren in de Hospitaliteit” een artikel van 30 jaar geleden aar nu nog actueel
- In het blad van vandaag wordt uitgeweid over de zin van de “ziekenzalving” in onze bedevaarten.

DE DAG VAN DE HOSPITALITEIT

Wij kennen in onze samenleving heel wat herinerings- of promotiedagen zoals de Dag van het Rode Kruis, secretaressedag, de dag van dit en van dat, ook de Nationale Ziekendag die door de CM in het leven werd geroepen en nu wel algemeen in ons land wordt gekend naast de internationale Ziekendag op 11 februari. Waarom dan geen Dag van de Hospitaliteit ?
Onze jaarlijkse Algemene Vergadering klinkt nogal prozaïsch en formalistisch en schrikt misschien heel wat leden af om op een zondag diverse referaten te aanhoren. Vandaar dat wij oordeelden voor dit evenement een betere titel te geven nl. Dag van de Hospitaliteit.
Maar het blijft niet alleen bij een titel maar ook bij een andere inhoud. Het is de bedoeling om aandacht te trekken op de geest van hospitaliteit. De geest van hospitaliteit die wij willen aanwakkeren bij onze basis, dit zijn de leden van onze ziekendiensten: brancardiers, verpleegkundigen, helpers, dokters, aalmoezeniers.
Wij hopen dan ook dat de leiding van onze ziekendiensten en van onze bedevaartdirecteurs zouden meewerken om van die dag een warme, vriendschappelijke ontmoetingsdag te maken.

Hierbij reiken wij de hand naar de Federatie van Bedevaarten opdat wij elk op zijn terrein zouden samenwerken waarbij wij ons niet zozeer bemoeien met de technische organisatie van de bedevaarten en hun problemen maar met de spiritualiteit, de inzet en disponibiliteit van onze ziekendiensten.

Vandaar ook dat een promotie van onze hoogdag van de hospitaliteit niet zou geschieden een paar maanden voordien maar gedurende gans het jaar en vooral tijdens het bedevaartseizoen.

Dag van de Hospitaliteit in 2011
Nu kunnen we reeds zeggen dat onze Dag van de Hospitaliteit in 2011 zal georganiseerd worden door een aantal kleinere hospitaliteiten zoals dit van het Leger, de kankerbedevaart, Equipes St. Michel, Landelijke Beweging, Vie et Souffle, Orde van Malta.

Geen opmerkingen: