Zoeken in deze blog

dinsdag 19 maart 2013

DAG VAN DE HOSPITALITEIT


Op 17 maart waren een 90tal leden aanwezig in Oostakker om deel te neen aan de Dag van de Hospitaliteit  voortreffelijk georganiseeerd door de ziekendienst van de Gentse Hospitaliteit.
Na de verwelkomingskoffie werd de Hospitaliteit van Gent voorgesteld. Voorzitter Luc Vanberum opende de Algemene Vergadering met een sympathiek  "Eviva  il Papa" voor de nieuw verkozen paus.  Secretaris Jean-Claude Peters bracht het financieel verslag en toelichting tot het werk van de Belgische Hospitaliteit.
Hoofdbrok van de bijeenkomst was een referaat van pater Mark Kemseke, coördinator voor de nederlandstalige bedevaarders in Lourdes over het jaarthema in Lourdes: " Lourdes poort naar het geloof". Zie hieronder een deel van deze boeiende uiteenzetting.
Nadien volgde een smakelijk middagmaal in "Hotel de Lourdes", een bezoek aan het Gents Klein Begijnhof, een stemmige eucharistieviering met het mannenkoor uit Kalken en de traditionele afscheidkoffie.
" Lourdes poort van het geloof ".

 Wij geven hierna een passage uit zijn spreekbeurt nl:
“Lourdes als een kruispunt van wegen”.
Lourdes is een kruispunt van de wegen van mensen met de wegen van God. Wanneer wij Lourdes kruispunt noemen van onze wegen met de weg van God betekent dit drie dingen: vrijheid, troost en uitdaging.

Lourdes als kruispunt betekent vrijheid, want mensen kunnen er vanuit verschillende wegen en op verschillende wijzen en snelheden naar toe komen, en ook weer in verschillende richtingen vertrekken. God laat ons vrij. De term “passage in de Grot”, zoals de Fransen het bezoek aan de grot aanduiden is veelzeggend. Men komt er voorbij. Men ziet iets: duisternis en licht, een bron die ons werd gegeven, een kruis en een altaar en vooral de harde rots waarop men kan steunen, maar glad geworden door de velen die het hebben gedaan. E, dan gaat men weer verder. Niemand is verplicht daar verder belang aan te hechten, zoals niemand verplicht is aan de vieringen en processies deel te nemen, de sacramenten te ontvangen of zelfs naar de Grot te gaan. Die vrijheid is belangrijk., heel belangrijk zelfs vandaag voor veel mensen. Het is waarschijnlijk de hoofdreden van de versnippering van het beeld van de pelgrims in deze tijd waarbij de overgrote meerderheid liever niet komt met een “georganiseerde” bedevaart. U kunt het “patcw

Dat kruispunt Lourdes betekent ook troost. “Bis tot God voor de bekering van de zondaars”. Maria toont ons geen strenge God, wel een liefhebbende God, die alles wil doen opdat er toekomst zou zijn voor zijn kinderen die ziek zijn naar lichaam of ziel. Hijs schonk ons zijn Zoon ( het kruis) en schenkt ons zijn Zoon ( het altaar) als de weg van zijn Liefde. Op Hem ( de rots) mogen wij onze hoop  vestigen. Zijn  liefde ( de bron) stroomt altijd. Vanuit de Grot, het hart van Lourdes, mogen wij naar het licht gaan, langs de kaarsenstaander, het gebed voor de bekering van de zondaars, maar ook naar de andere zondaars, naar hen die buiten de Grot bidden, de menigte, de Kerk, om samen de weg van Jezus te gaan. Wij mogen het water meenemen, zijn liefde meenemen, het water van de doop, het water dat de dorst lest, het water dat genezing betekent, want het spreekt van Gods liefde voor lichaam en geest. Troost dus omdat wij in al ons falen en tekortschieten telkens weer mogen naar het kruis opkijken en van de Heer onze verlossing ontvangen. Maria is ons op die weg voorgegaan.

Maar juist daarom is Lourdes als kruispunt ook uitdaging. “Boete,boete,boete” is het dringend appel om het woord van Maria langs Bernadette tot de Kerk te beantwoorden in ons dagelijkse leven. Biete heeft niets te maken met zichzelf pijnigen, maar alles met het tonen dat men uitdrukkelijk kiest om Jezus’ boodschap van de barmhartige Vader ter harte te nemen, om Jezus’ spoor te volgen, ook in de omgang met de medemensen. De vorm die men aan deze boete geeft is natuurlijk ondergeschikt aan het doen of niet doen van deze belofte tot bekering. Boeten en bekering is ook vaak de boodschap die bij de Grot in de predicaties te horen valt. Boete is de uitdaging om rekening met de medemensen te houden bij de Grot, de uitdaging om de stilte te bewaren voor de anderen, maar die anderen te zien als zij die uitzien naar ons antwoord op Maria’s uitnodiging; die ook de boodschap van Jezus zelf is.

Het kruispunt van onze wegen met Gods weg, is een immens rijk gegeven: de warde van een mensenleven. Ee,n mens heeft zij leven voor ons gegeven. Onbetaalbaar. Blijde Boodschap waar wij dankbaar voor willen zijn. Een Boodschap die we op diverse manieren tot de kern van ons leven en de grond van ons bestaan willen maken. Lourdes biedt daarvoor  veel ruimte en tijd Ruimte en tijd om die boodschap opnieuw uit te spreken, te verkondigen dus,ruimte en tijd om onze vreugde te uiten, viering dfus. Ruimte en tijdf om die boodschap met anderen te delen dienst aan de anderen dus.

Geen opmerkingen: