Zoeken in deze blog

zondag 16 december 2007

O.L.Vrouw van Groeninge


O.L.Vrouw van Groeninge

Op 8 december had te Kortrijk de jaarvergadering plaats van de Hospitaliteit “O.L.Vrouw van Groeninge” . Het is de hospitaliteit van de diocesane bedevaart van Brugge of “Vlaanderens Bedevaarten” die 110 jaar geleden te Kortrijk werd opgericht.

Zoals men in Westvlaanderen O.L.Vrouw van Dadizele, O.L.Vrouw van Izenberge, O.L.Vrouw van Mesen, O.L.Vrouw ter Potterie, O.L.Vrouw van St Jan te Poperinge heeft zo heeft Kortrijk zijn O.L.Vrouw van Groeninge.
Een vrome legende vertelt dat Gewijde van Namen tijdens de Gulden Sporen slag de hulp zou afgesmeekt en verkregen hebben van O.L.Vrouw van Groeninge, waarvan het miraculeuze ivoren beeldje ( dat nu in de St.-.Michielskerk te Kortrijk bewaard wordt) zich toen reeds in de nabijgelegen abdij van Groeninge bevond. Het was Gravin Beatrijs die in 1285 het wonderbeeldje meebracht van een reis naar Rome. Zij zou het beeldje ten geschenke gekregen hebben van Paus Honorius IV.
Aldus kreeg de hospitaliteit die zijn roots heeft in Kortrijk O.L.Vrouw van Groeninge als schutspatrones, vereerd n.a.v. de Slag der Gulden Sporen in 1302.

De datum 8 december, begin van het jubileumjaar, was speciaal uitgekozen zodat tijdens de plechtige Eucharistieviering in de O.L.Vrouwekerk (waar in 1898 medestichter E.H. Bruloot pastoor was ) de geestelijke directeur Patrick Degrieck er op wees in gedachten en gevoelens samen verenigd te zijn met de jubileumvierders te Lourdes.
Zijn zeer inhoudrijke homilie stond in het teken van de advent. Hij verwees naar het “in verwachting zijn”. Zoals Maria onbevlekt ontvangen, in verwachting was op een blijde geboorte,zo ook zijn wij blijvend in verwachting en in voorbereiding tot de ultieme geboorte van ons nieuw leven na de dood.

Tijdens deze misviering werden 7 nieuwe leden opgenomen in de hospitaliteit en kregen het kenteken van dienstbaarheid opgespeld.
Met alle leden van de hospitaliteit werd de akte van toewijding gebeden:

Maar één keer leef ik, Heer,
Één enkele keer ga ik als een zaaier
Door de velden van dit leven.

Ik wil geen onkruid zaaien,
Geen ééndagsbloemen langs de weg,
Maar graag dat wat onze diepste honger stilt.

Geef mij daarvoor een groot geloof,
Een rustig hart en heel veel edelmoedigheid.

Laat het ontvangen van jouw gaven, Heer,
Mij naar hart en geest ten goede komen,
Nu ik mijn geloof beleid in de Drie-Eenheid,
Die onverdeeld is en eeuwig.

Moge mijn dienstbaarheid als lid
Van de Broederschap Onze Lieve Vrouw van Groeninge
Zowel in Lourdes als in ons dagelijks leven
Vruchten dragen die blijvend zijn.

O.L.Vrouw van Lourdes, bid voor ons
Heilige Bernadette, bid voor ons
Heilige Donatianus, patroon van ons bisdom, bid voor ons.

Na de Eucharistieviering verzamelde men voor een stevig maal en vriendschappelijk wederzien met de leden onder mekaar in “Hotel Den Broel”.

In zijn inleiding bracht Voorzitter Luc Vanerum meteen goed nieuws door aan te kondigen dat na het jongerensucces van verleden jaar weer een extra inspanning gedaan zou worden gedaan voor het rekruteren van jonge helpers en een speciaal fonds ter beschikking was om goedkoop als vrijwilliger deel te nemen.

Dhr. Marc Lamoral werd even gehuldigd voor zijn 40jarige dienst als secretaris van “Vlaanderens Bedevaarten”, hoe kon het anders dan met een fles om die vele jaren even door te spoelen en met bloemen voor zijn moeder. Want, zo zegde medevoorzitster Greet “Achter iedere groot manager staat een sterke vrouw.”

Tevens was het de voorstelling van een mooie en fel gewaardeerde powerpoint over Vlaanderens Bedevaarten. Als bedevaart die voor het eerst met een TGV naar Lourdes trok was deze opgevat als een TGV-traject met een 5tal haltes of belevingsmomenten van een Lourdesbedevaart waarbij heel wat zieken en begeleiders herkend werden.

Bedevaartdirecteur Antoon Stragier bracht een geanimeerde toespraak over de boodschap van Lourdes in functie van de ziekendienst.
.
Het was voor iedereen een deugddoende dag waarbij enkelen er nadien nog een stevige pint op dronken.

Geen opmerkingen: