Zoeken in deze blog

dinsdag 11 november 2008




Het AB-jongerenteam van Mechelen-Brussel

Lourdes 150 jaar later…
Er zijn van die plaatsen waar de hemel en de aarde mekaar schijnen te raken. Lourdes is er zo eentje. 150 jaar terug was er de ontmoeting tussen de 14 jaar oude Bernadette Soubirous en Maria. Sindsdien komen miljoenen mensen uit heel de wereld in haar spoor naar die grot aan de oever van de Gave. Voor het jubileumjaar sloegen het AB-jongerenteam (met de A van Animatie, en de B van brancardier) en IJD de handen in mekaar om samen een programma voor jongeren op te zetten binnen de grote bedevaart van ons bisdom Mechelen-Brussel. Wij trokken met 9 jongeren mee, in het gezelschap van een hondertal zieken , met kardinaal Danneels en zijn 3 hulpbisschoppen als herders.
In Lourdes staat de zieke, zwakke, kleine mens centraal en velen vinden tijdens deze week hun vreugde terug. Samen met jongeren van Don Bosco en de Europascouts zorgden we voor hun vervoer naar de verschillende vieringen en processies. Vervoer dat naast de fysieke inspanning, ook dikwijls serieuze gesprekken meebracht die ons echt raakten.In de namiddag was er tijd voor de eigen groep doorheen bezoeken en tochten. Zo gingen we luisteren naar het getuigenis van leeftijdsgenoten in Cenaculo die doorheen het gemeenschapsleven in het reine proberen te komen met hun verslaving uit het verleden. Gestart door een dappere Italiaanse zuster hebben ze reeds 55 gemeenschappen, over heel de wereld verspreid. Op één van de weinige zonnige namiddagen trokken we in het spoor van Bernadette naar Bartrès, het naburige dorp waar ze twee maal in haar leven verbleef. Delend rond een bijbelverhaal genoten we onderweg van de rust en schoonheid van de natuur.Zoals elke bedevaartsplaats die een jubileum viert, heeft ook Lourdes een jubileumweg uitgestippeld. Voor een aantal Vlaamse bedevaarders animeerden we deze weg en liepen langs vier belangrijke plaatsen uit Bernadettes leven: de parochiekerk waar ze gedoopt werd, het Cachot waar ze woonde toen ze Maria zag, de grot waar alles zich afspeelde en het Hospice van de zusters waar ze haar Eerste Communie deed en later ook intrad bij de zusters. Het was één van de vele hoogtepunten van de bedevaart naast de Internationale Eucharistieviering op 15 augustus en Internationale Jongerenviering.
Tussen alle drukte door, maakten onze bisschoppen tijd voor een ontmoeting met alle jongeren en met ons in gesprek te gaan: alweer een rijke uitwisseling binnen deze reis.We waren gelogeerd in een klein kloostertje op loopafstand van het centrum en genoten er aan tafel van heel gezellige momenten. Een wonder gebeuren hoe individuen tot een hechte groep uitgroeiden met humor als het grote bindmiddel. Deze humor kreeg zijn hoogtepunt bij de laatste avond waar we mee de animatie voor de zieken verzorgden met een reeks sketchen over de franse gastvrijheid. Ken jij soms het verschil tussen een Jurançon doux en een Jurançon moelleux (witte wijn uit die streek)? Neen? Vraag het dan maar eens aan een plaatselijke kelner!De lange treinreis vloog voorbij in de dienst bij de zieken, het verzorgen van een uurtje radioanimatie, zingen en genieten van wat bijna voorbij was: een schitterende bedevaart met een schitterende groep jongeren.
Guido Vandeperre, begeleider

zondag 9 november 2008

De lichtprocessie. Uit de homilie van de Paus





Uit de homilie van de paus tijdens de Lichtprocessie op 13 september 2009

150 jaar geleden, op 11 februari 1858, zag een jong meisje van Lourdes, Bernadette Soubirous, bij de grot van Massabielle even buiten de stad een licht en in dat licht een jonge dame “die mooier was dan om het even wie”.
Veel mensen hebben er van getuigd: de ontmoeting met het stralende gezicht van Bernadette beroerde de harten en de blikken. Of het nu tijdens de verschijningen was of toen ze er over vertelde, telkens was haar gezicht stralend. Bernadette was voortaan door het licht van Massabielle bewoond.
Nochtans bestond het leven van de familie Soubirous uit ellende en verdriet, ziekte en onbegrip, verwerping en armoede. Ook al ontbrak de liefde en de warmte niet in de relaties binnen de familie, toch was het leven in het cachot hard om dragen. Maar de schaduw van de
aarde heeft het licht van de hemel niet belet te stralen. “Het licht schijnt in de duisternis…” (Joh 1, 5).
Lourdes is een van die plaatsen die God heeft uitgekozen om er op een bijzondere manier zijn schoonheid te laten schijnen. Vandaar het belang van het symbool van het licht.

Vanaf de vierde verschijning stak Bernadette elke morgen bij haar aankomst bij de grot een gewijde kaars aan, en hield ze in haar linkerhand vast, zolang de Maagd zich toonde. Heel vlug gaven mensen een kaars aan Bernadette om ze achteraan in de grot in de grond vast te zetten. Heel vlug ook gingen mensen zelf kaarsen plaatsen op die plek van vrede en licht. De Moeder van God liet zelf weten blij te zijn met dat eerbetoon van die duizenden vlammetjes die sindsdien voortdurend de rots van de verschijning belichten, en dit om haar te eren.
Vanaf die dag schittert voor de grot, dag en nacht, zomer en winter, een vurige struik, in brand gestoken door het gebed van de pelgrims en de zieken, als uitdrukking van hun zorgen en noden, maar vooral van hun geloof en hun hoop.

Moge Lourdes, dat land van licht, een school blijven voor het leren bidden van de rozenkrans, die de leerling van Jezus leidt, onder het oog van Maria, naar een waarachtige en hartelijke dialoog met zijn Meester!
Langs Bernadette horen wij de Maagd Maria ons vragen “naar hier in processie te komen” om in eenvoud en vurig te bidden.


De lichtprocessie vertaalt in onze menselijke ogen het mysterie van het gebed: in de eenheid van de Kerk, die de heiligen van de hemel en de mensen van de aarde verenigt, ontspringt het licht van de dialoog tussen de mens en zijn Heer, en zo opent zich een weg in de geschiedenis van de mensen, ook in zijn meest duistere momenten.
Deze processie is een moment van grote kerkelijke vreugde, maar ook een tijd van grote ernst: de intenties die wij meebrengen onderstrepen onze diepe eenheid met alle lijdende mensen.


Lourdes is een plaats van licht omdat het een plaats is van eenheid, van hoop en van bekering. Bij het vallen van de avond zegt Jezus ons: “Houdt uw lampen brandend” (Luc 12, 35). Lamp van het geloof, lamp van het gebed, lamp van de hoop en van de liefde!

woensdag 13 augustus 2008

Les Hospitaliers


LES HOSPITALIERS

Chaque année nous sommes invité à se retrouver à Lourdes à l’occasion d’ un pèlerinage avec les pèlerins malades et handicapés.
La participation à cette démarche de foi pour les malades ne pourrait pas avoir lieu, si des hospitaliers bénévoles ne venaient se mettre à leur service.
Les hospitaliers savent qu’ils ont comme première mission, d’ être entièrement disponible pour le service de nos frères et sœurs malades.

Les exigences qui sont demandées, sont puisées dans l’esprit de Bernadette qui a reçu la grâce de voir et de parler pendant 18 fois à la Vierge Marie à la grotte de Massabielle. Ils seront donc plein d’attention, pour vivre le service dans la joie, l’amitié. Ils reçoivent un service, car il n’y a pas de « petite service », ils l’accomplissent avec tout le cœur.
Ils répondent à l’appel du Christ « Tout ce que vous avez fait aux plus petit d’entre les miens c’est à moi que vous l’avez fait » (Mat. 25-45).

Les hospitaliers sont reconnaissables à leur tenue. Ces tenues sont un signe d’unité, de disponibilité, de visibilité pour le service des uns et des autres, des personnes souffrantes. Nous venons des milieux professionnels très différents. La tenue doit faciliter le dialogue avec les malades, l’exactitude, dans les déplacements, pour les cérémonies dans le sanctuaire est
Primordiale.

Les consignes données par les responsables sont autant d’attention, car nos frères souffrants ont besoin « de bras et de jambes » pour les aider.
Nos malades sont suivis dans tous les gestes de la vie quotidienne mais aussi par des médecins et de nombreux infirmières qui leur dispensent les soins dont ils ont besoin.

L’hospitalier est celui qui prie, il n’y a pas d’action sans regarder la personne de notre Seigneur Jésus.

Tous les bénévoles se souviennent de cette phrase de Saint Exup2ry dans Le petit prince : « Ce n’est pas l’argent qui donne de la valeur au monde mais le cœur ».µ
Alors nous serons signe d’espérance.
Selon Daniel Gastou, Pré

maandag 21 juli 2008

Bezorgde luistertijd



Bezorgde luistertijd

Om mij mentaal voor te bereiden voor mijn dienstverlof in Lourdes was ik bezig met het inzien van mijn documentatie en archieven over Lourdes.
En wat vind ik daar? In “Onder ons”, anno 1974 – periode dat ik brancardier was bij ziekenzorg – een gedicht van een ongekende dichter maar mij wel bekende Lourdesvriend m.n. Robrecht De Gersem.
Robrecht De Gersem is in de streek van Poperinge voor zijn vele streekactiviteiten niet onbekend en ook niet in Lourdes als coördinator van de Montfortbedevaarten.

Onderstaande tekst past misschien in deze vakantietijd waarin velen hun drukke agenda hebben opzij gelegd om meer aandacht hebben voor zichzelf zodat zij geen tijd kunnen vrij maken voor een andere, wellicht een eenzame.

JULLIE TIJD

Jullie
krijgen allemaal hetzelfde
aantal uren en minuten
tijd
afspraken, bezoekjes
bij familie, vrienden en geburen
feestjes
vergaderingen
zogezegde verplichtingen, relaties
met representatieve figuren.

Jullie
vragen allemaal hetzelfde
een aantal uren en minuten
tijd
geborgenheid, vriendschap
gelegenheid tot praten
dialoog
gedachtenwisseling
kontakten leggen met instanties
zonder eigen huis te kunnen verlaten.

Jullie
geven allemaal hetzelfde
aantal uren en minuten
een beetje tijd
een verre neef, een vroegere vriend,
een werkmakker, een invalied
zieken
gezonde mensen.
Waarom er niet aan denken.
Bezorgde luister-tijd vergeet Hij niet.

Robrecht De Gersem.


Op de foto: Robrecht aan het woord op de diocesane bijeenkomst van de Vrienden van Lourdes.

Vlamingen in Lourdes




Juli is een drukke bedevaartmaand voor de Vlamingen. Na het bisdom Antwerpen ( 5-10 juli) en dfe Landelijke Beweging (14-18 juli) zijn de bisdommen Gent (20-26 juli), Hasselt ( 23-28 juli), Ziekenzorg en Brugge (24-29 juli- met hun ziekenbedevaarten in Lourdes.

Op 25 juli houdt het bisdom Brugge een Bisdomdag in Lourdes met deelname van diodesane Bedevaart, Montfortbedevaart, Okra, Landelijke Beweging. Men zal er op die dag "Veel Westvloams hoiren klappen" !



Lees bij die gelegenheid volgend gedicht van Guido Gezelle

LOURDES

Voor velen is de weg naar Lourdes hooge steden
een hoopverwekkend gaan, vol lof- dankgebeden
en ’t wederkeeren wordt door velen in hun land
als of ’t een bruiloft waar’, gevierd ten allen kant.

Eilaas, zoo ging ik ook, vol hopende gepeinzen,
Om troost in mijn verdriet van hier naar Lourdes reizen
En ‘k wenschte al ’t gene God met Onze Lieve Vrouw,
had best voor mijne ziel beschikt, dat “t wezen zou.

Triomph, het is gechied ! Geloofd zij God! Genezen
en mocht ik van de kwaal des lichaams wel niet wezen,
maar hooger giften gaf mij, op Maria’s woord,
die God, die altijd elk na zijn beliefte aanhoort.

‘k Genas van al ’t verdriet, van al de droeve plagen,
die velen nog na mij, die mensch zijn, zullen dragen.
‘k Genas, om nimmer meer te kranken en om blij
voor eeuwig God te zien, van zucht en tranen vrij !

Guido Gezelle
Kerkhofblommen 1881

zaterdag 19 juli 2008

Ingrid Betancourt in Lourdes


Maria, Moeder Gods red ons uit onze gijzeling.

De Frans-colombiaanse Ingrid Betancourt, gewezen presidentskandidate in Colombia die door het Colombiaanse leger, na zes jaar gijzeling, bevrijd werd is op 4 juli in Parijs aangekomen en werd door de Franse president tot Ridder in het Erelegioen benoemd. Dat haalde fel de Franse en buitenlandse pers.
Vandaag verschijnt in De Standaard een artikel met bovenstaande foto waarbij gesuggereerd wordt dat president Sarkozy aan de basis zou liggen van de bevrijding van Betancourt en uitgebuit wordt als een Frans succes,alias politicologe Schmidt.
Wat niet zozeer in de pers kwam is dat Ingrid Betancourt meent dat Maria, de moeder Gods, als bemiddelaarster voor haar bevrijding opgetreden heeft.
Betancourt dankte na haar vrijlating allereerst God en Maria en een week na haar benoeming door president Sarcozy is zij naar Lourdes getrokken om Maria te danken.
Op 11 en 12 juli was zij in Lourdes in gezelschap van haar moeder en kinderen. Gehuld in de Mariale kleuren, wit en blauw en met de rozenkrans die zij tijdens haar gijzeling zelf gemaakt had bad zij voor de Grot dat ook de andere FARC-gijzelaars zouden vrijkomen. Haar zoon noemde de bevrijding een wonder.
De Moeder Gods tijdens haar gijzeling was een grote steun. Soms was de H.Maagd de enige persoon met wie zij kon praten. Bravo Maria !” verklaarde zij aan de krant La Croix.
De beroemde politica werd door Mgr. Perrier in het Heiligdom begeleid. Zij genoot een enorme belangstelling en werd door de bedevaarders op applaus begroet.

Straks zijn we weer voor 17 dagen aan de Grot in Lourdes in dienst van de Hospitaliteit voor het onthaal van de pelgrims,de zieken en gehandicapten.
Zij zullen weer door de grot voorbijkomen als een niet aflatende stroom mensen die ofwel door bemiddeling van Maria uit hun gijzeling zijn gered of mensen die hopen op bevrijding van wat hen gegijzeld houdt: beperking in hun mobiliteit, ziekte, depressie, gevangen in hun leed en miserie.
Voor de intenties van pelgrims in Lourdes of thuis zullen wij meebidden tijdens de rozenkrans om 15u30 ( klik op de foto voor de radio-uitzending).

dinsdag 29 april 2008

De nieuwe kruisweg voor zieken


Bisschop Jacques PERRIER en het Heiligdom van OLV van Lourdes hebben beroep gedaan op beeldhouwster Maria de FAYKOD om een Kruisweg te realiseren die toegankelijk is voor de zieken en de gehandicapten.Deze kunstenares met wereldfaam is vooral gekend voor haar monumentale sculpturen. Zij realiseert haar werken met de techniek van het rechtstreeks uithouwen uit het marmer van Carrara, en ze laat zich daarbij leiden door een spirituele en transcendente drang. Heel vaak hebben haar beelden een religieus thema. Zij maakte de Piëta die al enkele jaren in Lourdes staat opgesteld (vlak bij de Aanbiddingskapel).Het project van de nieuwe Kruisweg die de kunstenares voorstelde, wekte vlug een groot enthousiasme op bij de verantwoordelijken in de Kerk. Zoals bij de Rector van Lourdes, E.H. ZAMBELLI, die dit geïnspireerde kunstwerk bijzonder waardeert omdat het de Schoonheid en de Waarheid uitdrukt, omdat het getuigt van de waarheid van het Evangelie en omdat het trouw blijft aan de traditie van de Kerk.

Heel vlug hebben verschillende internationale bedevaartgroepen hun medewerking beloofd om dat pastorale werk, de nieuwe Kruisweg, mogelijk te maken. We vermelden hier graag de Belgische en Nederlandse bedevaarten, de Engelse en Ierse bedevaartorgani- saties, UNITALSI, de bedevaart van de oud-strijders in Noord-Afrika, de Rozenkransbedevaart, de Nationale bedevaart...maar ook privé-schenkers en mecenassen, zoals het Italiaanse Fincantieri. Zo worden de 17 staties aan het Mariaheiligdom aangeboden, opdat de zieken en gehandicapten het Lijden van Christus kunnen overwegen.Op 15 augustus 2004 stelde de bisschop van Tarbes-Lourdes , Mgr Mgr Perrier, de nieuwe creatie van de kunstenares voor aan Paus Joannes-Paulus II, namelijk de kruisweg voor zieken en gehandicapten.Deze Kruisweg is vernieuwend, zowel in de uitwerking als in de spirituele boodschap, terwijl hij toch trouw blijft aan de Bijbel.De kunstenares voegt drie nieuwe staties bij de klassieke 14. Zo eindigt de Passie van Christus niet bij de dood van Jezus.Het essentiële van dit religieuze monument ligt in de geestelijke weg van de Mens in zijn lijden: van de hoop naar de transcendentie, van de transcendentie naar de wedergeboorte, door het mysterie van de Verrijzenis van Jezus Christus. Maria de FAYKOD realiseert dit monumentale werk in marmer uit Carrara. Ze doet dit in haar atelier in Aups, departement van de Var, in de zon van de Provence, tussen 2003 en 2008.De inhuldiging is voorzien voor 2008, ter gelegenheid van de 150e verjaardag van de verschijningen van Maria aan Bernadette SOUBIROUS. Foto's, ook door Maria de FAYKOD gemaakt, doen ons doorheen haar artistieke blik en met de hulp van het spel van het licht, deze Kruisweg ontdekken: de unieke vormen en uitdrukkingen van het Lijden van Christus, in marmer levend geworden.Deze kunstfoto's op het formaat van een postkaart zijn tentoongesteld in de Boekhandel van het Heiligdom van OLV van Lourdes. U kunt ze ook op deze website zien.
In de loop van de meimaand verschijnt een handleiding op 48 blz. in het Nederlands. Prijs 8 euro- Voorbestelling per 100 ex. aan 5 euro bij Maria de Faykod. Zie kaft van het boek hierboven.

maandag 28 april 2008

Paus Benedictus naar Lourdes


PAUS REIST NAAR PARIJS EN LOURDES

Bron: Kerknet
BRUSSEL (KerkNet/LaCroix/Kipa-Apic) – De paus brengt van 12 tot 15 september een bezoek aan Frankrijk naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de Mariaverschijningen in Lourdes. Het programma is op 28 april gelijktijdig in Parijs en Lourdes bekendgemaakt. De Franse bisschoppen spraken bij die gelegenheid hun tevredenheid uit omdat de paus hun uitnodiging voor een bezoek accepteerde. Het is de eerste keer dat Joseph Ratzinger als paus Frankrijk bezoekt, al reisde hij als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer herhaaldelijk naar Frankrijk. De paus komt vrijdagochtend aan op de Parijse luchthaven Orly en heeft al kort daarna een ontmoeting met de Franse president Sarkozy. Na de vespers in de Notre-Damekathedraal volgt een ontmoeting met jongeren en zaterdag draagt Benedictus samen met de Franse bisschoppen een eucharistie op aan de Esplanade des Invalides. Zaterdagmiddag reist hij door naar Lourdes, waar hij ’s avonds de Mariawake leidt en deelneemt aan de kaarsjesprocessie. Zondagochtend gaat hij met de Franse bisschoppen voor in een eucharistie aan de Massabiellegrot.

dinsdag 25 maart 2008

De Boodschap aan Maria



“Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis”

en het feest van de “Boodschap aan Maria” die wij op vandaag vieren.
Over Maria’s maagdelijk moederschap vonden wij volgend document met een bezinning door P aus Johannes Paulus II tijdens een audiëntie op 28 januari 1987.

MARIA'S MAAGDELIJKE MOEDERSCHAP

Bijzonder bekend is de tekst van Lucas, omdat hij vaak gelezen wordt in de heilige Mis en ook gebruikt wordt in het gebed van de engel des Heren. Het gedeelte in het evangelie van Lucas beschrijft de boodschap aan Maria die plaats had zes maanden na de aankondiging van de geboorte van Johannes de Doper. 1 vgl. Lc. 1, 5-25
"De engel Gabriël werd van Godswege gezonden naar een stad in Galilea, tot een maagd die verloofd was met een man die Jozef heette, uit het huis van David; de naam van de maagd was Maria" (Lc. 1, 26). De engel groette haar met de woorden: "Wees gegroet, Maria"; deze woorden werden tot een gebed van de Kerk (salutatio angelica, de groet van de engel). De groet doet Maria schrikken: "Zij schrok van dat woord en vroeg zich af, wat die groet toch wel kon betekenen. ( ... )" (Lc. 1, 29-35). De engel van de verkondiging die als teken het onverwachte moederschap van Elisabeth, de verwante van Maria, die op hoge leeftijd een zoon ontvangen heeft, aanhaalt, voegt toe: "Want voor God is niets onmogelijk. Nu zei Maria: Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar Uw woord" (Lc. 1, 37-38).
Deze tekst uit het evangelie van Lucas ligt ten grondslag aan de leer van de Kerk over het moederschap en over de maagdelijkheid van Maria, uit wie Christus door het werk van de heilige Geest mens geworden geboren is. Het eerste ogenblik van de menswording van de Zoon van God is identiek met de wonderbare ontvangenis die door de heilige Geest plaats vond op het ogenblik waarop Maria haar "ja-woord" sprak: "Mij geschiede naar Uw woord" (Lc. 1, 38).
{....}
2
Het getuigenis van het evangelie over de maagdelijke ontvangenis van Jezus door Maria is van grote theologische betekenis. Hier treft men inderdaad een bijzonder bewijs aan van de goddelijke oorsprong van de zoon van Maria. Het gegeven dat Jezus geen aardse vader heeft, omdat Hij "niet uit de wil van een man" voortgebracht is, benadrukt de waarheid: Hij is de Zoon van God, en Zijn Vader blijft uitsluitend God, ook als Hij de menselijke natuur aanneemt.
De openbaring van het werk van de heilige Geest bij de ontvangenis van Jezus maakt duidelijk dat er in de geschiedenis van de mens het begin gemaakt wordt met een nieuwe, "geestelijke voortbrenging" die een zuiver bovennatuurlijk karakter heeft 2 vgl. I Kor. 15, 45-49. De drieëne God deelt zich op deze wijze door de heilige Geest mee aan het schepsel. Men kan op dit geheim de psalmwoorden toepassen: "Maar zendt Gij Uw geest, dan komt er weer leven, dan maakt Gij Uw schepping weer nieuw" (Ps. 104, 30). De maagdelijke ontvangenis van Jezus die tot stand kwam door het werk van de heilige Geest, is een centraal en alles overtreffend gebeuren in het heilsplan van deze zelfmededeling van God aan het schepsel. Het is het begin van de "nieuwe schepping". God grijpt zo beslissend in in de geschiedenis, omdat Hij de bovennatuurlijke bestemming van de mens, d.w.z. de gerichtheid van alle dingen op Christus, werkelijkheid wil laten worden. Het is de definitieve en beslissende uitdrukking van de verlossende liefde van God voor de mens, waarover wij reeds in de catechesen over de voorzienigheid hebben gesproken.
3
Het schepsel neemt altijd deel aan de realisatie van het heilsplan. Zo is Maria beslissend betrokken bij de ontvangenis van Jezus door het werk van de heilige Geest. Door de boodschap van de engel heeft zij een innerlijke verlichting ontvangen over haar roeping tot moeder en over het behoud van haar maagdelijkheid; hierna drukt zij haar bereidheid en haar toestemming uit en neemt het op zich om het deemoedige werktuig te worden van de "kracht van de Allerhoogste". Het werk van de heilige Geest heeft tot gevolg, dat in Maria moederschap en maagdelijkheid tegelijk op een wijze aanwezig zijn die - voor het verstand weliswaar onbegrijpelijk - helemaal hoort tot het terrein van het liefdevolle initiatief van Gods almacht. In Maria komt de grote profetie van Jesaja tot vervulling: "Zie, de maagd zal ontvangen en een zoon ter wereld brengen" (Jes. 7, 14; vgl. Mt. 1, 22-23); haar maagdelijkheid, in het Oude Testament teken van armoede en van totale beschikbaarheid voor het plan van God, wordt het unieke arbeidsveld van God die Maria uitkiest om de moeder van de Messias te worden.
{...}

dinsdag 11 maart 2008

Drie referaten tijdens de februaridagen te Lourdes
Klik op de titels voor de integrale tekst.

" Christelijke houding en vrijwilligerswerk"
Zr Véronique Margron, Dekaan Theologie universiteit Angers

" Vrijwilligerswerk en evangelie"
Nicholas King sj, Ziekenhelper O.L.Vrouw van Lourdes

"Vrijwilligers en Christenen"
Philippe Tardy-Joubert

donderdag 6 maart 2008


Week van de vrijwilliger



Zondag trekken wij naar de Algemene Vergadering van de Belgische Hospitaliteit van O.L.Vrouw van Lourdes, een overkoepelende organisatie van 16 ziekenbedevaarten, sedert meer dan 75 jaar spontaan ontstaan en die zovele jaren verder onderlinge contacten onderhouden om de bedevaarten in dienst van de zieken goed te kunnen organiseren.
Dit, dank zij wellicht meer dan duizend vrijwilligers: geneesheren, verpleegkundigen, brancardiers en helpsters, religieuzen en priesters, animatoren en organisatoren.
Straks worden de voorbereidingen getroffen en de taken verdeeld voor het komend bedevaartseizoen.

Al die bezigheden, al die drukte waarom ? Om mensen te plezieren, om zelf de vreugde te beleven en te vernemen dat anderen op een of andere manier er deugd van gehad hebben. Daarom is het van belang dat vrijwilligers dat eens ervaren, zo maar en niet alleen tijdens een jaarlijkse week van de vrijwilliger.
Dat ondervond ik toen ik volgend relaas las van een van onze zieke bedevaarders:

Minder mobiel…. En toch een prachtige meibedevaart kunnen meemaken, dat kan echt.
Samen met de andere bedevaarders reisden we per TGV naar Lourdes, met een voorkeursbehandeling: liftbus, loopplank, met hulp en zonder zorg voor onze bagage. Alle vieringen kunnen meemaken, maar dan van op de eerste rij. Overal hadden wij voorrang, ook om verschillende malen in de grot te gaan. Zelfs naar Bartrès hebben ze ons meegenomen. Daar was ik voorheen nooit geweest.
Brancardiers uit Vlaanderen trokken de blauwe wagentjes met logodekzeil van de bedevaart overal waar het voor ons goed of nodig was. Lourdes is niet vlak en de grot ligt in het dal… en de Pius X-kerk nog lager.
Nette ruime luchtige twee- of meer persoonskamers met goede bedden, kasten, toiletruimtes op de kamer met eigen meegereisde verpleegsters en helpsters, die dit al jaren na elkaar doen. Dag en nacht waakten minstens twee engelbewaarders over ons. Op de gang was er een eigen eetzaaltje met mooi gedekte tafeltjes van 4 of 5 man. Onze meegereisde helpsters dienden ons lekker en ruim voldoende eten op.
In het Onthaalcentrum konden we echt ervaren wat belangloze inzet voor anderen kan betekenen. Daar hebben minder mobiele of zwakke mensen de voorrang en genieten van de voortdurende attentievolle en toch niet opdringerige aanwezigheid van gezonde en bekwame mensen. We waren bijna beschaamd dat ze ons zo verwendden.

Dank u vrijwillige verslaggeefster, een mooi compliment voor al onze vrijwilligers in deze week.

dinsdag 4 maart 2008

Timbre du Jubilé à Monaco





Sanctuaires : plusieurs opérations philatéliques pour célébrer le Jubilé 2008

Pour célébrer le 150e anniversaire des apparitions de la Vierge Marie à Bernadette Soubirous, les sanctuaires Notre-Darne de Lourdes, en étroite association avec les Postes française et de Monaco, ont lancent plusieurs opérations philatéliques.Répondant à la demande du directeur général des sanctuaires, Francis Dehaine, qui est un philatéliste averti, la Poste monégasque a accepté de créer un timbre représentant le visage de Bernadette et le logo officiel des sanctuaires pour le jubilé.Ce timbre, qui sortira le 11 février, sera en vente anticipée à la librairie des Sanctuaires, dès ce samedi, dans le cadre de la Fête du livre. Un autre timbre monégasque, sorti en octobre 2007, représentant l'actrice Sydney Penny, qui incarne Bernadette Soubirous dans le film de Jean Delannoy, sera également en vente.A noter que ces deux timbres ne peuvent pas affranchir du courrier partant de France mais ils feront plaisir aux philatélistes.Pour accompagner cette action, la Poste française propose un cachet à date d'oblitération à valeur philatélique (uniquement valable pour les timbres français), reprenant le logo officiel du jubilé. Il sera disponible toute la journée du 11 février, à la librairie des Sanctuaires où la Poste sera présente dans le cadre de la Fête du livre. Le cachet d'oblitération sur du courrier classique ne comblant pas complètement les collectionneurs à la recherche de nouveautés, le Groupement philatélique des Pyrénées et son président Jean-Pierre Cazaux proposeront des prêt-à-poster avec un timbre représentant la grotte de Massabielle, des timbres à thème religieux, des cartes postales représentant la Grotte et des enveloppes avec une innovation de la Poste pour laquelle les sanctuaires ont répondu positivement : « Montimbramoi », un concept de création de timbres par internet pour lequel deux visuels ont été retenus, le logo officiel du jubilé et l'icône du père Rupnik.D'autre part, dans le cadre d'un nouveau concept de carte-souvenir DVD lancé par la Poste, un nouveau film, réalisé par Christian Salès, permet de découvrir l'histoire de Lourdes et de Bernadette sous une nouvelle approche avec une version audio en bigourdan. (Gérard Arramon)



Nouvelle émission le 11 février 2008
Lourdes fêtera en 2008 les 150 ans des 18 rencontres de la Vierge Marie avec Bernadette Soubirous, une petite bigourdane de 14 ans, pauvre et malade. Ces apparitions vont complètement bouleverser ce petit village devenu une ville accueillant aujourd’hui plus de 6 millions de pèlerins et visiteurs.
Emis le : 11 février 2008
Dessin : TEAMOTE
Gravure : Claude ANDREOTTO
Impression : Taille-Douce 3 couleurs
Format du timbre : 40 x 30 mm horizontal
Feuilles de 10 timbres-poste avec enluminures

zondag 17 februari 2008


Klik op het beeld voor webcam uit Lourdes van 10 en 11 februari

donderdag 14 februari 2008

Homélie du Mgr J. Perrier



Mgr. J. Perrier à Banneux.

Homélie de la messe du 1er dimanche de Carême à Lourdes



Date : 10/02/2008Date liturgique : 1er dimanche de Carême

Demain, nous fêterons Notre Dame de Lourdes. 150 ans plus tôt, la Vierge Marie apparaissait à Bernadette Soubirous ici même, à la grotte de Massabielle. Cette année-là, le 11 février, le Carême allait commencer. Sur les dix-huit apparitions, deux seulement auront lieu après Pâques. Le temps des apparitions correspond, massivement, avec le Carême.
Le calendrier liturgique de 2008 est assez proche de celui de 1858 puisque nous entrons tout juste dans le Carême. Entre le temps des apparitions et la montée vers Pâques, s’agit-il d’une simple coïncidence de dates ? Peut-être pas.
En 1858, à la demande du Pape de l’époque, l’évêque de Tarbes, Mgr Laurence, avait demandé à ses curés d’organiser un Carême particulièrement intense au plan spirituel. Aux trois dimensions traditionnelles du Carême qui nous ont été rappelées à la messe du mercredi des Cendres – l’aumône, la prière et le jeûne – l’évêque ajoutait une autre recommandation : la prédication. Nous dirions aujourd’hui : la catéchèse des adultes ou la formation permanente.
Le pauvre curé de Lourdes, qui allait devenir célèbre par la suite, l’abbé Peyramale, n’avait pas réussi à trouver de prédicateur. Il avait écrit à son évêque pour lui demander ce qu’il convenait de faire. L’évêque a-t-il répondu ? Les archives sont silencieuses. Mais la SainteViergea répondu. Elle est venue former Bernadette en lui inspirant confiance, en lui apprenant le signe de croix, en parlant avec elle, en lui demandant de venir régulièrement à la Grotte, en l’invitant aussi à prendre le chemin austère de la pénitence. Finalement, le 25 mars, jour de l’Annonciation, elle lui révèle son nom : « Je suis l’Immaculée Conception. »
Ce qui se passe à la Grotte rejaillit sur toute la paroisse. Le curé en est tout surpris, car il restera sceptique à l’égard des prétendues apparitions jusqu’à ce que la Dame ait dit son nom. Mais, comme il est honnête, il est obligé de constater que le Carême de cette année-là, même sans prédicateur exceptionnel, réussit beaucoup mieux que celui des années précédentes.
Par Bernadette interposée, Marie a donc guidé la paroisse vers Pâques et vers la communion pascale qui, pour beaucoup de catholiques d’alors, était la seule communion de l’année. Bernadette qui, à 14 ans, désespérait de pouvoir jamais « faire sa Première Communion », communiera, elle aussi, à la Fête-Dieu suivante.
Quelles leçons tirer de cette coïncidence entre le temps des apparitions et le Carême ? Que le Carême est, dans l’année, le temps favorable pour l’approfondissement de la foi : ne le laissons pas filer. Que Marie nous conduit toujours à son Fils. Que le Carême doit nous faire redécouvrir tout autant l’eucharistie que le baptême. Que l’aide spirituelle peut nous arriver de là où nous ne l’attendions pas. Lourdes n’attendait rien de Bernadette et pourtant…
Tout au long des semaines de ce Carême, en suivant le calendrier des apparitions, nous pourrons découvrir de multiples points de contact entre ce temps liturgique et l’aventure de Bernadette. J’en signale un pour aujourd’hui. Il s’agit de la promesse.
Le serpent promet à la femme : « Vous ne mourrez pas. Vos yeux s’ouvriront et vous serez comme des dieux. » À Jésus, le Tentateur promet « tous les royaumes de la terre avec leur gloire. » Promesse alléchante, puisque le désir de la femme pourrait être satisfait immédiatement. Quant au Christ, le Tentateur imagine qu’il est assoiffé de pouvoir, comme lui. Il essaie donc de le séduire par une promesse de pouvoir. Promesses alléchantes mais fallacieuses puisque la promesse de l’immortalité conduit à la mort et que la promesse de royauté aurait conduit le Christ à l’asservissement. Le Tentateur, en effet, avait mis une condition : que le Christ se prosterne devant lui. Évidemment, échec.
Marie aussi fait une promesse à Bernadette. « Je ne te promets pas d’être heureuse dans ce monde mais dans l’autre. » L’autre monde n’est pas seulement celui qui s’ouvre au-delà de la mort. Il s’ouvre aujourd’hui, à condition que nous suivions le Christ qui marche vers Jérusalem. La clé qui ouvre la porte de l’autre monde, c’est la conversion aux Béatitudes, ce concentré de l’Évangile. Une fois ouverte, cette porte donne sur l’éternité.
Dans le monde actuel qui ne vit qu’au présent et n’aime pas trop l’effort, qui peut entendre la promesse de Marie ? Les apparitions de Lourdes comme le Carême nous posent la même question, celle de l’espérance à laquelle notre Pape a consacré sa deuxième encyclique : où plaçons-nous notre espérance ? À quoi sommes-nous prêts pour entrer dans la grande espérance ? Marie et Bernadette ont aidé la paroisse de Lourdes en 1858. Qu’elles nous aident à vivre un Carême authentique : c’est ainsi que nous entrerons dans la vérité des apparitions.

dinsdag 29 januari 2008

IN MEMORIAM THERESE FRANCOIS


Goede vrienden,
Met ontsteltenis vernamen wij het overlijden van Mevrouw Thérèse François. Zij overleed in het woon- en zorghotel H.HART in de vooravond van zondag 27 januari. Zij was geboren te Kortrijk op 24 februari 1931.

Mevrouw François was jarenlang hoofdverantwoordelijke van de ziekendienst bij Vlaanderens Bedevaarten en Raadslid van de Belgische Hospitaliteit en titularis bij de Hospitalité N.Dame de Lourdes waarvan zij zelfs enkele jaren Raadslid van Acceuil Marie St.-Frai was Met haar man was ze 's avonds ook present om de Foyer van de hospitaliteit te bedienen.
Zij reisde met Vlaanderens Bedevaart , Bisdom Brugge, voor de 1ste maal ( op huwelijksreis) mee naar Lourdes in mei 1953. De laatste maal in mei 2005 (zie foto toen genomen).
Op parochiaal vlak was zij ook actief en ijveraarster voor de Vrienden van Lourdes waarvan haar man Raymond jaren de Diocesane secretaris en later de voorzitter was.
Vooral hebben wij haar gekend alsde minzame, eenvoudige en talentvolle vrouw gekend, een juweeltje voor de hospitaliteit van Lourdes, voor de verpleegkundigen, de brancardiers en de zieken.
Wij zullen ons haar goedheid en dienstbaarheid blijven herinneren .
De uitvaartdienst heeft plaats op zaterdag 2 februari om 10.30u in de parochiekerk Sint Elisabeth te Kortrijk.
Gedenk haar in uw gebed.

Wie een woord van medeleven of herinnering wil neerschrijven kan dit door hierop te klikken

Lees hier

maandag 14 januari 2008

Klik op de prent voor meer informatie of inschrijving.

Je krijgt pagina Schwoopshare en volg de richtlijnen voor downloaden.

Pour plus d'inforlmation ou inschription, cliquez sur l'image du dépliant.

zondag 13 januari 2008

De brieven van Bernadette



Afbveelding van Bernadette aan de Lourdesgrot te Veurne (W.Vl.)

De brieven van Bernadette

Ter gelegenheid van de viering 125 jaar bestaan van de VNB Nationale Bedevaarten in Nederland werden vier boeken voorgesteld in het kader van het jubileum verschijnen:

“Brieven van Bernadette” vertaald en bewerkt door Patrick Chatelion Counet,

“Je wordt pelgrim…” geschreven door Marc Brinkhuis en Riekje Rijk,

“Het wonder van Lourdes” van Hans Bouma

Het jubileumboek van VNB Nationale Bedevaarten “125 jaar Betekenisvol Ontmoeten”, geschreven door Nicolien Hendriks-Buysse en Hettie van der Ven.

UTRECHT (RKnieuws.net) -
Bij de Katholieke Bijbelstichting (KBS) is als nieuwe uitgave verschenen De brieven van Bernadette. In 2008 is het 150 geleden dat de verschijningen van Lourdes plaatsvonden. Bij die gelegenheid zijn de brieven van de zieneres van Lourdes voor het eerst in een Nederlandse vertaling beschikbaar gekomen.
Op het moment van de verschijningen is de 14-jarige Bernadette Soubirous (1844-1879) analfabete. Nadien leert ze lezen en schrijven. Via brieven houdt ze contact met de buitenwereld. Ze schrijft brieven aan haar familie, maar ook aan pastoor Peyramale, aan bisschoppen, aan de paus, aan adellijke dames en kloosterlingen. De teksten geven een intiem en ontroerend beeld van de familieverhoudingen en tonen Bernadettes karakter.Maken haar eerste brieven nog een kinderlijke, wat onbeholpen indruk, in de loop van de tijd ontwikkelt Bernadette een geheel eigen stijl. Zij komt eruit naar voren als een authentieke en sterke persoon, die niets moet hebben van de persoonsverheerlijking die rondom haar ontstaat en die haar dwingt zich terug te trekken uit het openbare leven. Zij blijft zichzelf, blijft bij haar verhaal zonder opsmuk, blijft bidden.Van haar brieven zijn er meer dan 150 bewaard gebleven. De belangrijkste daarvan zijn in het boek De brieven van Bernadette bijeengebracht, vertaald en van commentaar voorzien door Patrick Chatelion Counet. De teksten en de vele illustraties, vaak originele foto’s uit die tijd, zorgen ervoor dat Bernadette en het fenomeen van Lourdes verbluffend dichtbij komen.Dr. Patrick Chatelion Counet is exegeet Nieuwe Testament en rechter in opleiding aan de kerkelijke rechtbank van het aartsbisdom Utrecht. In zijn commentaar op de brieven van Bernadette schrijft hij: “Bij mijn promotie verdedigde ik een stelling over de verschijning in Lourdes. Het verbaasde me dat je doorheen je twijfel kunt geloven. Dat je iets met zekerheid weet, zonder te kunnen vertellen wat. Over sommige vertellingen kun je niet spreken en ook niet zwijgen. Bernadette is zo’n vertelling.”Het boek werd zondagmiddag 13 januari gepresenteerd op de viering van het 125-jarig jubileum van VNB Nationale Bedevaarten in Theater aan de Parade te Den Bosch.
.KBS Uitgeverij i.s.m. VNB Nationale BedevaartenGebonden, leeslint, 206 blz.ISBN 978 90 6173 027 9Prijs € 24,50