Zoeken in deze blog

vrijdag 30 november 2007

Een andere wereld...


Beeld uit onze diareeks " Lourdes, zijn rituelen en symbolen".

Een andere wereld te Lourdes…..

In de programmabrochure voor Lourdes 2008 schrijft Mgr. Jacques Perrier, Bisschop van Lourdes:
“Jaarlijks komen zes miljoen mensen naar Lourdes. Naar wat komen zij zien ? Eeen toeristische plek ? Er bestaat beter in Frankrijk. Zij komen omdat Lourdes een plek is die anders is dan de andere.
- een plaats waar de gelovige vrij zijn geloof kan tonen
- een plaats waar de kleinen het recht hebben om te bestaan
- een plaats waar de zieken en gehandicapten voorkeur krijgen
- een plaats van gebed, dienst en broederlijkheid onder de
volkeren
- een plaats die kinderen en jongeren “super” vinden
- een plaats die open staat voor iedereen, ongeacht zijn
overtuiging.”

Vooral de aanwezigheid van de vele zieken is eigen aan Lourdes . Maar dat is slechts mogelijk dank zij de hulp van vele ziekenhelpers.
Ongeveer 95.000 vrijwilligers besteden een deel van hun vrije tijd en betalen zelfs hun reis en verblijf om de zieken bij te staan.
Het is de "Hospitalité N.Dame de Lourdes" die belast is met het onthaal van alle pelgrims naar Lourdes maar in het bijzonder de zieken en gehandicapten. Zij werkt mee aan een goed functioneren van de diensten en aan het goed verloop van de plechtigheden.
Bijna 7500 ziekenhelpers werken mee in de activiteiten van de “Hospitalité”.
Daarnaast zijn er de hospitaliteiten van de onderscheiden bedevaarten zoals de diocesane bedevaarten of deze eigen aan een organisatie zoals de mutualiteit of andere nationale of internationale zieken en gehandicaptenverenigingen.
Deze helpers hebben als opdracht te zorgen voor de zieken van hun bedevaartorganisatie tijdens de reis en het verblijf te Lourdes. Dit leger van dienstbetoon telt méér dan 84.000 leden.

Ons land telt 17 ziekenbedevaarten die gegroepeerd zijn in een overkoepelende organisatie de Belgische Hospitaliteit van O.L.Vrouw van Lourdes voor onderlinge contacten, diensten en samenwerking teneinde hun werk te coördineren en animeren.

In het laatste nummer van “Lourdes Magazine” lezen wij een uitgebreid artikel van Pater Jean-Philippe Rey , directeur van de Franse Hospitaliteit van de Rozenkransbedevaart over de 7 sleutels of boodschappen van Lourdes.
De zesde sleutel gaat over “ een andere wereld”. Zo schrijft hij:

“ Wie in Lourdes over zieken spreekt, die moet ook over ziekenhelpers spreken, want er zijn geen zieken zonder ziekenhelpers. Zieken en Ziekenhelpers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hun scheiden betekent dat er een onoverbrugbare kloof tussen hen ligt, die men “gezondheid” noemt. Het is het ontkennen dat zij de vingers zijn van eenzelfde hand. Ze zijn allebei pelgrims. Om méér dan een reden is Bernadette de heilige ziekenhelpster en de patroonheilige van hospitaliteit. De zieke Bernadette is het model van de zieken. De verpleegster Bernadette wordt het model van hen die de zieken begeleiden. Omwille van haar dubbele competentie kan zij ons bij onze roeping helpen, ons leren welke kwaliteiten wij moeten ontwikkelen en welke fouten wij moeten uitschakelen. Zij kan ons overtuigen dat de zieken en ziekenhelpers zo complementair zijn, dat ze onderling verwisselbaar zijn. Ik zeg wel verwisselbaar.
Wie begeleidt eigenlijk wie ? Wie zag nog nooit een ziekenhelpster op een berrie ? Welke zieke heeft nooit een uitgeputte brancardier aangemoedigd en gesterkt ?
Alle zieken en ziekenhelpers hebben in Lourdes dezelfde roeping. Wij beantwoorden de oproep van O.L.rouw: “ Wilt u voor mij zo goed zijn om naar hier te komen ?”. Het enige verschil is dat de zieken een beetje hulp nodig hebben om te eten, te drinken, en dat men hun plaats reserveert in de processies.”

dinsdag 20 november 2007

Internet Lourdesvrienden een nieuw initiatief



“Internet Lourdesvrienden” Roeselare

Het wordt met de dag moeilijker om mensen thuis te vinden of persoonlijke contacten te leggen. Sommige parochies vinden geen gegadigden meer om huisbezoeken af te leggen.Ook mensen per post aanschrijven is kostelijk. Internet en E-mail kan misschien een hulp zijn in onze ledenwerving. Vandaar een nieuw initiatief: de "Internet Lourdesvrienden".

Met E-mail en websites trachten wij mogelijke leden aan te schrijven, ook buiten Roeselare. Via het doorsturen van dit bericht door onze aangeschrevenen naar andere mogelijk geïntereseerden uit hun mailbox kunnen wij op korte tijd velen bereiken.
Wil dus als Lourdesfan dit bericht verder doorsturen.

De Vrienden van Lourdes beogen om zoveel mogelijk mensen naar Lourdes te sturen.
Door uw lidmaatschap van de Vrienden van Lourdes help je daaraan mee en maak je de kans om een Lourdesbeurs te winnen van 400 euro voor je zelf, je familie of vrienden, een zieke of gehandicapte of onfortuinlijke bedevaarder.

Je kan bijdragen per schijf van 4 euro (1 lidkaart). Per 100 lidkaarten wordt een beurs van 400 euro uitgeloot die overdraagbaar is en 4 jaar geldig.
Deze trekking gaat door tijdens een Lourdesnamiddag op 10 februari 2008 te Roeselare in zaal Unizo met een conferentie van Mgr. Roger Vangheluwe en muzikale animatie .

Wellicht ben je geïnteresseerd in ons project om kans te maken op een goedkope Lourdesreis of voor een ander indien je zelf niet naar Lourdes kan of eenvoudig weg als steun om zoveel mogelijk beurzen te kunnen uitkeren.

Uw bijdrage kan je storten op rekening van de Vrienden van Lourdes 880-4652731-76. Per vijf lidkaarten sturen wij een ontvangstbewijs.

Namens de Vrienden van Lourdes

Germain Dierynck
Voorzitter


http://www.lourdesvrienden.be/
http://www.vvlourdes.be/

maandag 19 november 2007

Enkele Diavoorstellingen

In de zijkant van deze blog werden enkele diavoorstellingen aangebracht van powerpointvoorstellingen die voor de Vrienden van Lourdes, afdeling Roeselare, destijds werden opgemaakt.
Met een dubbel klik op de dia kan je deze in groot formaat zien.
Zo:
  • De Mariale feestdagen in het kerkelijk jaar
  • Een selectie van Lourdesgrotten in het bisdom Brugge
  • Een voorstelling van Maria op Meesterwerken in de filatelie
  • Een selectie postkaarten uit Lourdes na 150 jaar.

vrijdag 16 november 2007

Contactblad nr 25 van de Belgische Hospitaliteit

Op 17 november gaat de Raadsvergadering door van de Belgische Hospitaliteit.

Op het programma staat:

de voorbereiding van de Algemene Vergadering van 25 maart 2008 te Mechelen, een terugblik op het voorbije bedevaartseizoen, de herverkiezing van een Dagelijks Bestuur waarbij Vincent de Hemptinne als secretaris en ik zelf als ondervoorzitter zich niet meer beschikbaar stellen. Voor de secretaris uit persoonlijke redenen, wat mij betreft wegens de leeftijdgrens .
Naar aanleiding van de Raadsvergadering bij de Belgische Hospitaliteit O.L.V. van Lourdes wordt het 25e exemplaar van het ledenblad uitgegeven.

Via dit blog kunnen geïnteresseerden dit downloaden op hun P.C..
Zie hiernaast het webadres. Klik er op en je krijgt se site van Megaupload.

Voeg bovenaan rechts de codeletters in om in te loggen, 24 seconden geduld en klik dan "Free download".

De tekst in pdf wordt op uw PC gedownload.

Een oude postkaart uit mijn verzameling met leden van de Hospitaliteit in de Sacramentsprocessie

donderdag 15 november 2007

Lourdes stad van genezing



Lourdes, stad van genezing.

Naar aanleiding van de 150e verjaring van de dogmaverklaring van Maria als de “0nbevlekte Ontvangenis” kwam de paus in het weekend van 0.L.Vrouw Hemelvaart op bedevaart naar Lourdes. Het bezoek van de Paus was voor het bedevaartsoord, de pelgrims en de miljoenen Maria-vereerders een heel bijzonder evenement.
Het Heiligdom en de stad Lourdes nam enorme schikkingen voor de ontvangst van de circa 350.000 pelgrims.Van bij de aanvang van dit tweedaags bezoek verklaarde de Paus die lijdt aan Parkinsonziekte dat hij op bedevaart kwam “ als zieke onder de zieken” om samen met zijn lotgenoten te bidden bij de grot. Ik maak mijn gebeden en hoop eigen. Ik deel met u een leven dat getekend wordt door lichamelijk lijden , maar toch niet minder vruchtbaar in het wonderlijk plan van God ”.Soms was het aandoenlijk te zien hoe moeilijk de Paus het had zijn bedevaart te volbrengen. Sommige gelovigen hebben kritiek over de fysiek gehandicapte Kerkleider die maar blijft volhouden aan zijn ambt.

Maar als ziekenbegeleider te Lourdes en met mij heel wat zieken en begeleiders vinden het grandioos en zó voorbeeldig dat deze wereldleider zonder schroom zijn handicap niet verbergt maar er voor uitkomt een ziek mens te zijn als een andere. Hoeveel groten der aarde zouden dit doen ?
Het deed mij denken hoe moeilijk het sommige mensen hebben bij de aanvang van hun ziekte of handicap om in een rolstoel te stappen, om afhankelijk te zijn van de andere, om als zieke mee deel te nemen aan een ziekenbedevaart.
Soms getuigt dit van veel moed en aanpassingsver-mogen .De Paus deed het !
Tijdens de vieringen voelden de pelgrims dit aan zodat hij herhaaldelijk plaus kreeg ter aanmoediging.

Ieder jaar staan de vieringen, de liturgie en het bedevaartgebeuren rond een bepaald thema. Na het “Magnificatjaar” stond het in het teken van “de massa en het universeel karakter van Lourdes”. Er was reeds het thema van “het water met de bron als teken van zuivering en herbronning”.Dit jaar was het “de rots” met belangstelling voor de Grot van Massabielle en de zinspeling op ons rotsvast geloof in Christus en de Kerk.
2005 is het jaar van de zieken en hun begeleiders.
De bedevaart van een zieke Paus was een waardige aanzet voor het komende Lourdesjaar.
De pelgrimstocht van de paus naar Lourdes als een “zieke onder de zieken” richtte de aandacht opnieuw op Lourdes als aantrekkingspool voor zieken uit de hele wereld die geholpen worden door duizenden vrijwilligers.
Er zijn zieken die hopen genezing te vinden op voorspraak van Maria maar vooral hopen zij op een spirituele helende kracht.

Het werk van de “Vrienden van Lourdes” draagt ook bij om méér zieken naar Lourdes te brengen.
Niet zelden schenken winnaars van een lot , die er zelf niet kunnen gebruik van maken of die het financieel niet nodig hebben, hun beurs aan een zieke.




Tekst uit de Nieuwsbrief van de


"Vrienden van Lourdes" - afdeling Roeselare

dinsdag 13 november 2007



75 jaar “Belgische Hospitaliteit O.L.Vrouw van Lourdes”

Op 27 februari 2005. vierde de Belgische Hospitaliteit feest te Banneux. Sedert 75 jaar staat deze vereniging in dienst van de bedevaarders naar Lourdes, vooral zieken en gehandicapten.
De organisatie.
Op 17 november 1929 kwamen de voorzitters van de Hospitaliteiten “Lentebedevaart”, “Septemberbedevaart” en het bisdom Doornik bijeen om de Belgische Hospitaliteit op te richten. Op 11 juli 1930 werden de statuten goedgekeurd door Zijn Eminentie Kardinaal Van Roey en op 16 juli 1930 door E.H.Kanunnik Balette, Directeur van de Franse Hospitaliteit waardoor de Belgische Hospitaliteit kerkrechterlijk verbonden werd aan het Aartsbroederschap van Lourdes.
De zetel van de vereniging is gevestigd te Koekelberg, voorplein Basiliek .
Kardinaal Godfried Danneels is de geestelijke voorzitter en Mgr. Roger Vangheluwe, bisschop van Brugge de geestelijke directeur. Het bestuur van de vereniging bestaat uit een Raad waarin twee leden van de aangesloten hospitaliteiten en aanverwante bedevaartorganisaties zijn aangesloten. Het Dagelijks Bestuur bestaat uit de voorzitter, dhr. Jacques Bosteels, de secretaris, dhr.Vincent de Hemptinne en twee ondervoorzitters Mw. Monique Maquet en dhr. Germain Dierynck.
Bij deze organisatie zijn lid: de diocesane bedevaarten van Antwerpen, Gent, Brugge, Mechelen-Brussel, Hasselt, Doornik, Namen , Luik, het bisdom van het Leger en de bedevaarten van de Landelijke Beweging, CM-Ziekenzorg, Aide aux malades, Lente-Printemps, Orde van Malta, Polios, Kanker-Cancer. Deze bedevaarten brengen jaarlijks een 4000 zieken en evenveel begeleiders naar Lourdes.

Het trefpunt Banneux.
Voor de jubileumviering werd niet zo maar gekozen voor Banneux. Inderdaad niet alleen de accommodatie en infrastructuur was goed geschikt maar daarenboven was het bedevaartsoord zeer betekenisvol. Tussen januari en maart 1933 verscheen daar de H.Maagd acht maal aan het meisje Mariette Becco als “De Maagd der Armen” en was de boodschap zeer gelijkaardig aan deze te Lourdes.
De deelnemers trotseerden dan ook het gure winterweer en genoten te Banneux van het mooie sneeuwlandschap

Een feestelijke Eucharistieviering.

De dag werd ingezet met een plechtige Eucharistieviering, voorgegaan door Mgr. Roger Vangheluwe, de geestelijk directeur, bijgestaan door Mgr. Jacques Perrier, bisschop van Tarbes-Lourdes, de pauselijke Nuntius Mgr. Karl Josef Rauber, de bisschoppen Guy Harpignies van Doornik, Aloïs Joesten van Luik, André Mutien Leonard van Namen, Jan De Bie, hulpbisschop van Mechelen-Brussel, E.H. Raymond Zambelli, Rector van het Heiligdom Lourdes, E.H. Paul Cassart, Rector van het Heiligdom Banneux.
De liturgische gezangen werden verzorgd door het vermaard koor “Scola Cantorum Cantate Domino” uit Aalst

Een academische zitting – tentoonstelling – feestmaal.

Op de academische zitting werd het woord gevoerd door Voorzitter Jacques Bosteels, Mgr. Roger Vangheluwe en Mgr. Jacques Perrier. Tijdens een aperitief konden de deelnemers een bezoek brengen aan een tentoonstelling waarin de verscheidene bedevaartorganisaties zich voorstelden. 485 leden waren ingeschreven voor een heerlijk feestmaal.

De Algemene Vergadering.
Jaarlijks in maart worden de aangesloten hospitaliteiten en hun leden opgeroepen voor een Algemene Statutaire Vergadering. Telkens is dit voor de deelnemers een gelegenheid van bezinning en herbronning over hun taak en een informatie over een of ander aspect van de Lourdesbedevaart met zieken en gehandicapten. Dit was eveneens zo in de namiddag.
Dhr. Jacques Bosteels bracht er het jaarverslag van de Belgische Hospitaliteit. E.H. Raymond Zambelli, Rector van Lourdes behandelde het Lourdesthema 2005 “ Kom allen tot mij, die het moeilijk hebben” en tenslotte sprak dhr. Antoine Thierny, Voorzitter van de “Hospitalité N.D. de Lourdes” over de taak van de Hospitaliteit voor zieken en gehandicapten.

Het was niet alleen een feestelijke dag maar vooral een hartelijke ontmoeting van de leden onder mekaar, een vruchtbaar samenzijn om verder de boodschap Lourdes uit te dragen, hoopvol om gezamenlijk te werken aan gemeenschappelijk materiële problemen bij de begeleiding van zieken en gehandicapten naar Lourdes.
Germain Dierynck

Bel naar God...


ONZE LIEVE GOD ZIET UIT NAAR EEN GESPREK MET U.

Zeven tips om hem op te roepen:

1.Vooraleer te spreken,vorm het nummer
om u in Gods aanwezigheid te stellen.

2. God bezit lijnen genoeg om u te onthalen.
Als de lijn bezet is, hebt u het verkeerde nummer gevormd. Let op, als God opneemt, zegt Hij niets, maar Hij luistert.

3. Ingeval van onderbreking, ga na of gij het niet zijt die het contact verbroken hebt.

4. Een gesprek met God is een monoloog:
spreek niet voortdurend, maar luister naar wat gezegd wordt aan de andere kant van de lijn.

5. Maak er geen gewoonte van alleen in geval van nood God op te roepen.

6. Bel God niet alleen op tijdens de goedkope periodes en bijzonder op het einde van de week.Een korte oproep is elke dag mogelijk.
6. De gesprekken met God zijn altijd gratis.

zondag 11 november 2007




KOM NAAR MIJ, jullie die het moeilijk hebben.

Te Lourdes maakt het Heiligdom zich op om in 2008 de 150ste verjaardag van de verschijningen van Maria aan Bernadette te vieren. De gevels van de gebouwen worden gezandstraald en de beelden op de Esplanade ondergaan een facelift. Maar ook de bedevaarders krijgen de kans om zich innerlijk op die verjaardag voor te bereiden.
Daarvoor wordt jaarlijks een thema aangereikt
.
Aanvankelijk was gedacht om in het jaar 2005 in voorbereiding tot het jubileumjaar de zieke bedevaarders centraal te stellen met het motto: ” de zieken en de begeleiders die voor hen zorgen”.
Nu is deze idee verlaten omdat hoe edel de bedoeling ook is, het niet goed is om mensen in categorieën op te delen.
Wie is ziek en wie is gezond ? Wie zal het met zekerheid zeggen ? Wie een zieke begeleidt is op zich niet gezonder en een verpleegster kan ook pijn hebben, want er is een innerlijk lijden als een speldenprikje zo scherp. Daarom werd als jaarthema een woord van Jezus gekozen uit het evangelie van Matteüs, hoofdstuk 11 vers 28 en 29: Kom naar mij, jullie die het moeilijk hebben en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart.
Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht. Het leven kan je zelf niet digitaal programmeren. Veel bedevaarders, toeristen en dagjesmensen die naar Lourdes komen hebben het moeilijk. Iedereen, rijk of arm, ziek of gezonde, gehuwd of alleen, gelukkig gescheiden of in de steek
gelaten , beroemd of onbekend, heeft te lijden.

De lange sliert blauwe ziekenwagentjes die niet uit het straatbeeld van Lourdes zijn weg te denken, vertellen
ons van alle mogelijke ziektes: van verlamming en aangeboren handicap, van vele soorten kankers en hersenaandoeningen, van de ziekte van Parkinson en van Ménière, van allerlei symptomen en syndromen. Maar er is veel verborgen leed. De pijn van gebroken relaties, familiale ruzies en affectieve kwetsuren, de morele problemen van verlorenheid, gebrokenheid en eenzaamheid, het niet meer zien zitten en in de put geraken, de schaduw van de dood over je zien komen, de onmacht voelen om vergiffenis te schenken of te ontvangen, de last van eigen zonde dragen. Zelfs de samenleving is ziek van angst, twijfel en scepticisme. Uiterlijk kan alles in orde lijken, maar weinigen kunnen Het thema voor predikatie en bezinning werd dus uitgebreid naar alle mensen, zonder de zieken uit te sluiten. De nood aan genezing is vandaag groot.
In Lourdes zijn de genezingen ook nooit opgehouden. De meest bekende zijn de genezingen van het lichaam.Er zijn er 66 officieel erkend.Maar hoeveel andere zijn er niet gebeurd?
Zieken en gehandicapten zijn altijd Gods lievelingen geweest. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Moeder Gods onze voorspreekster voor hen is. Maar er zijn ook innerlijke genezingen. De diepste genezingen zijn die van het gekwetste leven en het gebroken hart. Veel van die genezingen vinden plaats in de biechtkapel of in de schaduw van een boom met zicht op de grot. De oproep om met je moeilijkheden naar God toe te gaan, klinkt in Lourdes zeer duidelijk.

Tekst in contactblad nr 20 in 2005
Door wijlen E.H.Jaak Houwen
Gewezen deken van Ieper, directeur “Vlaanderens Bedevaarten" en Erekapelaan van Lourdes,
te plots en te vroeg overleden op 26 oktober. 2006



“Pelgrims, stappers op de weg van hoop” .

Als je rondkijkt, als je luistert
hoor je, zie je
crisis, geweld, ontaarding, verdrukking
en de stille of onuitgesproken overtuiging:
we gaan van kwaad naar erger.
Gisteren was beter dan morgen zal zijn .
Vooral jongeren worden soms aangesproken door het gevoel:
Er zit voor mij geen toekomst meer in.
Waarom nog verder vechten, leven, hopen .
Dit pessimisme is niet de
enige trend van de tijd.
Er wordt ook gewerkt aan hoop,
in vooruitgang van de wetenschappen,
in bevrijding van mensen,
in de ontwikkeling van een breed wereldgeweten.

De sterkste getuigen van deze hoop
vind ik in drie groepen:
de martelaren, de religieuzen
(ze houden hart en hoofd gericht op de overzijde, op de wederkomst van de Heer)
en de bedevaarders, de pelgrims.
Het is de hoop die de pelgrims op weg zet.
Zij hopen in dat andere land te vinden
beterschap en bekering,
een voorsmaak van het land waar alles anders
(lees: echt beter)
zal zijn en onverwoestbaar goed.

Het is de hoop
die de zieke vanuit zijn vertrouwde kring
naar de bedevaartplaats voert.
Het is de hoop die de pelgrim de kruisweg doet gaan,14 pijnlijke confrontaties,
tot de dood het verliest aan het Leven.
Het is de hoop die de steen van wanhoop
en hopeloosheid wegrolt.

Het is de hoop die de bedevaarders stuwt
om vrienden te vinden,
om samen te vieren,
te bidden, te offeren,
gewoon te trakteren.
Hij wil vreugde en pijn delen.
hij weet: hij staat niet alleen.
Hij mag niemand alléén laten,laten vallen.
Die hoop, zij heeft een naam!
En die naam is Jezus Christus.
Hij is de weg waarop wij mogen wandelen
naar het land van glorie en hoop.
Hij draagt ons

Tekst van Mgr. Eugeen Laridon in het contactblad nr.3


vrijdag 9 november 2007


Praten met zieken


Televisieman Jan Van Rompaey (Ombudsjan) verhaalt in zijn boek “Van harte beterschap. Verhalen uit Gasthuisberg”– uitgave Van Halewyck. over gesprekken die hij 17 jaar lang voerde met zieken, hun familie, artsen, verpleegkundigen en met het personeel van het Leuvense Universitair Ziekenhuis.

Hij schreef:
Naar de mensen toestappen die meestal met onprettig nieuws in hun hoofd zitten, vindt hij een van de moeilijkste dingen die er zijn.
Uit die verhalen heeft hij geleerd te relativeren. “Er wordt zoveel gezeurd in dit land maar veel van de problemen waarover mensen zeuren zijn niets vergeleken met de problemen van zieken.”

Dit kunnen ook onze begeleiders van zieken en gehandicapten beamen die tijdens een bedevaart de tijd nemen om eens te praten met de zieken die voor enkele dagen uit hun isolement van een ziekenhuis, rusthuis of home zijn gehaald.

Tijd maken voor een praatje helpt ons maar vooral ook de zieken die wat troost vinden om eens gehoord te worden.

Op een boekenmarkt vond ik een boek: “Ontmoetingen van een brancardier” door Henk de Rijck – uitgeverij Conserve. 1993

Henk de Rijck, zo las ik op de omslag van het boek, kwam voor het eerst in 1968 naar Lourdes, nadien kwam hij er meer dan 40 maal. Hij was naar Lourdes gekomen om de genezing te vragen van zijn auditieve handicap maar deze beweegreden verdween direct op de achtergrond toen hij al die zieken zag en diegenen die hen hielpen. Hij wilde ook brancardier worden, net als zij. Hij wilde de meest hulpbehoevende mensen ter wereld zelf naar de Grot brengen om er voor te knielen zodat ze hun toevlucht konden nemen bij de “ Troosteres der bedroefden en de Moeder van de Goede Raad”.

Als hospitalier en pratend met deze mensen kon hij hen in vertrouwen nemen en hen laten vertellen over hun eigen problemen en waarom ze naar Lourdes kwamen. Het resultaat heeft hij weergegeven in een tiental vertellingen.

In al deze vertellingen loopt één leidraad, één zelfde aspect van hun aanwezigheid te Lourdes: deze van de liefde, de naastenliefde of de tegenpool er van de verschrikkelijke liefdeloosheid. Want, zo schrijft hij: voor de liefde is geen weg onbegaanbaar.

donderdag 8 november 2007

Gezonden om te dienen


Gezonden om te dienen…



Dit was in 2002 het jaarthema dat de bisschoppen van België aan de gelovigen hebben voorgesteld.
Zij vroegen ons te bezinnen of wij als Kerk voldoende dienstbaar zijn en of wij als christenen voldoende nuttig zijn voor onze omgeving en waarom wij dat doen.

Onze omgeving... dat zijn niet alleen onze buren, onze werkkring, maar ook de instelling of de organisatie waarbij wij zijn aangesloten.
Zo kunnen ook wij als leden van een hospitaliteit, als verpleegkundige of brancardier ons bezinnen over ons dienstbaar zijn te Lourdes.

Mgr. Roger Vangheluwe, onze Geestelijke Direc-teur, schreef aan de leden van zijn diocees:
“Het komt er op aan na te gaan of wij wel beantwoorden aan onze zending. Ik wil hier twee punten naar voor brengen.
Het eerste betreft een evaluatie van onze concrete inzet. Jezus zegt van zichzelf: “Ik ben niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen” (Joh.). Kunnen we dat ook zeggen over ons zelf ? Na de voetwassing zei Jezus tot zijn leerlingen: “Ik heb u een voorbeeld gegeven opdat gij hetzelfde zou doen” (Joh.13). Volgen we dit voorbeeld?
Het tweede punt slaat op onze motivatie. Waarom doen we wat we doen ? Het heeft ongetwijfeld te maken met ons goed hart. Veel mensen zijn spontaan geneigd om een lijdende mens te helpen waar hij kan. Maar er zit in ons ook een reflex van verdediging: “Ik kan toch niet alles doen ? Dit is een opdracht van de andere”. Er steekt ook eigenliefde in, gemakzucht of onverschilligheid. De gewoonte kan ons ook blind maken.”
Tot zover destijds onze bisschop en geestelijk directeur van de Belgische Hospitaliteit.



Wellicht kunnen ook wij ons bevragen over de intensiteit en de motivatie van onze dienst.



Heeft ons dienstbaar zijn te Lourdes ook een specifieke religieuze zending ?
Zijn wij gezondenen om zieken en gehandicapten te begeleiden in het gebed tot Maria aan de Grot, in het beleven van het sacrament der Eucharistie , in de viering van een ziekenzalving of in het samen verwerken van hun verdriet of pijn ?Heeft ons dienstbaar zijn te Lourdes ook een specifieke religieuze zending ?
Zijn wij gezondenen om zieken en gehandicapten te begeleiden in het gebed tot Maria aan de Grot, in het beleven van het sacrament der Eucharistie , in de viering van een ziekenzalving of in het samen verwerken van hun verdriet of pijn ?




Germain Dierynck,


Ondervoorzitter Belgische Hopspitaliteit


"Conatctblad" oct. 2002

De vorming en opleiding van ziekenbegeleiders



De vorming en opleiding van de ziekenbegeleiders als taak van de Belgische Hospitaliteit Onze Lieve Vrouw van Lourdes.


De Belgische Hospitaliteit voorziet in haar in haar statuten onder
doel 1: de begeleiding van de zieken en gehandicapten op bedevaart
doel 2 het verschaffen van informatie en ervaringsuitwisseling in het belang er van.

Via ons contactblad wordt informatie bezorgd over Lourdes mede de werking binnen de Hospitaliteit van Lourdes en bij onze aangesloten leden-hospitaliteiten van diverse bedevaarten.
Als overkoepelend orgaan van de bedevaarten is één van onze bestaansredenen het verbeteren van onze werking in casu de begeleiding van zieken en gehandicapten op bedevaart.
Deze begeleiding en verzorging vereist een adequate uitvoering met een aantal voorwaarden en kenmerken.
Waarom een zorg voor een aangepaste ziekenbegeleiding nuttig blijkt ?

Regelmatig zijn er nieuwe en jonge begeleiders mee op bedevaart die dienen op de hoogte gebracht te worden van de taken en werkvoorwaarden in een geest van onze Lourdesspiritualiteit.

Er blijkt een gevaar bij jonge medewerkers voor een soort malaise in de spirituele beleving deze ziekenbegeleiding.

Grotere hospitaliteiten hebben misschien de mogelijkheid om dit intensief of groepsgewijze te doen. Wellicht hebben zij al enige ervaring bij de vorming, het motiveren en inspireren van de werking in hun zieken
Waaruit kan die opleiding bestaan ?
Er is de bijscholing in het gebruik van technische hulpmiddelen zoals:
- Hulpmiddelen voor het vervoer, verzorgen en verhandelen van een zieke of gehandicapte.
- Hoe maken wij het reisvervoer voor zieken en gehandicpaten zo comfortabel mogelijk, ook met het modern transport zoals TGV en vliegtuig ?
- Hoe gaan wij om met de hulpmiddelen ( rolstoel, elektrische wagen, brancar, hefbomen en liften voor de autocar of trein.)
- Het gebruik van het materiaal van de Franse Hospitaliteit: (blauwe stoeltjes, blauwe wagens, brancard)
- Het hanteren van de zieke of gehandicapte uit en in zijn bed, zijn auto, zijn rolstoel, de brancard, de zetel of stoel.
- Het bedienen van een rolstoel (vb op een stoep een groep plaatsen met zicht op de groep,met zoveel mogelijk contact en communicatie)
- Het communiceren met mensen met een spraakgebrek, doven, slechtzienden.

Er is de psychologische benadering van zieken en gehandicapten.
Hoe gaan wij om met een zieke en gehandicapte ? Tips i.v.m. onze houding, communicatie, discretie, inclusie.
Het op een verschuillende manier van omgaan met een zieke, een fysiek gehandicapte, verstandelijke, auditieve, visuele gehandicapte.
Hoe staan wij tegenover lijden en ziek zijn ?
Aandacht voor de hulpmiddelen van de zieke of gehandicapte: zijn rolstoel, zijn eigendom, zijn prothesen.

Enkele tips over een eerste lijnsverzorging kunnen worden gegeven.

Tips bij het behandelen van de zieke en gehandicapte, zijn prothese, het toedienen van zijn medicamenten, het toedienen van de eetmalen.

Discretie bij het betreden van de ziekenkamer, de kleding, de verzorging, de privacy
-
Eerste hulp bij ongesteldheid.

Bereikbaarheid van de hulpdiensten: eigen dokter en verpleegkundige, de ambulance, het dispensarium van de accueil, doorspelen van telefoonnrummers voor hulp.

Bescherming tegen grote hitte , koude, regen, vermoeidheid.

Er is de eigenheid van een Lourdesbedevaart

De spiritualiteit en organisatie van de Hospitaliteit van Lourdes

Informatie over het Heiligdom – zijn plaatsen, diensten, mogelijkheden, toegankelijkheid

Informatie over de vieringen bij een bedevaart: Internationale Mis, Eucharistie. Processie, Kruisweg, Boeteviering, cultus van het water, ziekenzalving, Lichtprocessie met hun betekenis en symbolen.

De Boodschap van Lourdes in verband met de ziekenbegeleiding en vrijwilligerdienst

Het Lourdesthema van het jaar met zijn toepassing in de ziekendienst.


Hoe kan deze vorming of bijscholing of informatie worden gegeven ?

Via een brochure; het contactblad een vormingssessie, een seminarie, een uiteenzetting op de Algemene Vergadering, een vormingsmoment op bedevaart in Lourdes ?

Vormingsgevers: spreker voor:het technisch aspect, de psychologische kant , het geestelijk aspect, de zingeving van uit de Hospitaliteit van Lourdes ?

Mogelijke assistentie en hulpmiddelen met video of powerpoint – medewerkers van het Rode Kruis of Vlaams Kruis, verpleegkundigen- ervaren bedevaartbegeleiders.
Ziedaar één aspect waarom en hoe de organissatie in onderling contact met de diverse ziekenbedevaarten kan dienstbaar zijn.









vrijdag 2 november 2007

Een bijzonder Lourdesjaar



Een bijzonder jaar

2008 wordt voor Lourdes een bijzonder jaar met de viering van de 150e verjaring van de verschijning te Lourdes. Reeds enkele jaren is men bezig geweest het Heiligdom zelf een “new look” te geven met de schoonmaak van de basiliek en de heiligenbeelden op de Esplanade,de restauratie van de mozaïeken in de Rozenkransbasiliek en plaatsing van de nieuwe Mysteries van het Licht, een door Barco verbeterde video-installatie in de PiusX basiliek, de ombouw van de Arcaden, de herinrich-ting van de kraantjes, een nieuw altaar in de Grot, de plaatsing van een “Waterweg” in de weide en in het bijzonder een nieuwe kruisweg voor zieken. Wie er lang niet meer geweest is zou zich niet meer herkennen.

Maar ook voor het ceremoniële wordt heel wat gepland om de vieringen een speciaal tintje te geven.

De bedevaartorganisaties bereiden zich ook voor om nog meer dan anders mensen op bedevaart te begeleiden met een sterk aanbod van bedevaartreizen.

Ook ons bisdom zal niet ten achter blijven. Onze bisschop deed een oproep om zoveel mogelijk mensen uit zijn bisdom op één dag in Lourdes samen te brengen op

een soort bisdomdag te Lourdes.
“ Waar op 25 juli in Lourdes stiefveel West-Vloams moet geklapt worden”

Het is de bedoeling dat men in Lourdes met een massa volk uit het bisdom Brugge
aanwezig is samen met de bisschop die zal voorgaan in de speciale vieringen van zijn bisdom.
Wellicht zal er aardig een mondje West-Vlaams worden gebabbeld.

Ook Roeselare wil er bij zijn.

Met onze afdeling Roeselare van de “Vrienden van Lourdes” zullen wij ook ons deel bijdragen in het succes van dit jubileumjaar en de aanwezigheid van heel wat leden in Lourdes.

Reeds zijn een 65tal ijveraars op pad voor de verkoop van zijn lidkaarten waaruit per 100 kaarten een beurs van 400 euro wordt uitgeloot om naar Loures te reizen, liefst in 2008.
Deze lidkaarten hebben ook een feestelijk tintje en dragen het mooie logo van het Jubileumjaar te Lourdes zoals op onze 200 affiches in stad verspreid en op deze bladzijde afgebeeld.
Méér nog. Wij organiseren naast onze traditionele bedevaart naar 0ostakker (1e week na Pasen) en onze tweede reis naar Kevelaer in Duitsland een Roeselaarse Bedevaart naar Lourdes
van 24 juli tot 29 juli,
samen met streekgenoten per trein of vliegtuig of autocar in een zelfde hotel met een aangepast jubileumprogramma .