Zoeken in deze blog

vrijdag 30 november 2007

Een andere wereld...


Beeld uit onze diareeks " Lourdes, zijn rituelen en symbolen".

Een andere wereld te Lourdes…..

In de programmabrochure voor Lourdes 2008 schrijft Mgr. Jacques Perrier, Bisschop van Lourdes:
“Jaarlijks komen zes miljoen mensen naar Lourdes. Naar wat komen zij zien ? Eeen toeristische plek ? Er bestaat beter in Frankrijk. Zij komen omdat Lourdes een plek is die anders is dan de andere.
- een plaats waar de gelovige vrij zijn geloof kan tonen
- een plaats waar de kleinen het recht hebben om te bestaan
- een plaats waar de zieken en gehandicapten voorkeur krijgen
- een plaats van gebed, dienst en broederlijkheid onder de
volkeren
- een plaats die kinderen en jongeren “super” vinden
- een plaats die open staat voor iedereen, ongeacht zijn
overtuiging.”

Vooral de aanwezigheid van de vele zieken is eigen aan Lourdes . Maar dat is slechts mogelijk dank zij de hulp van vele ziekenhelpers.
Ongeveer 95.000 vrijwilligers besteden een deel van hun vrije tijd en betalen zelfs hun reis en verblijf om de zieken bij te staan.
Het is de "Hospitalité N.Dame de Lourdes" die belast is met het onthaal van alle pelgrims naar Lourdes maar in het bijzonder de zieken en gehandicapten. Zij werkt mee aan een goed functioneren van de diensten en aan het goed verloop van de plechtigheden.
Bijna 7500 ziekenhelpers werken mee in de activiteiten van de “Hospitalité”.
Daarnaast zijn er de hospitaliteiten van de onderscheiden bedevaarten zoals de diocesane bedevaarten of deze eigen aan een organisatie zoals de mutualiteit of andere nationale of internationale zieken en gehandicaptenverenigingen.
Deze helpers hebben als opdracht te zorgen voor de zieken van hun bedevaartorganisatie tijdens de reis en het verblijf te Lourdes. Dit leger van dienstbetoon telt méér dan 84.000 leden.

Ons land telt 17 ziekenbedevaarten die gegroepeerd zijn in een overkoepelende organisatie de Belgische Hospitaliteit van O.L.Vrouw van Lourdes voor onderlinge contacten, diensten en samenwerking teneinde hun werk te coördineren en animeren.

In het laatste nummer van “Lourdes Magazine” lezen wij een uitgebreid artikel van Pater Jean-Philippe Rey , directeur van de Franse Hospitaliteit van de Rozenkransbedevaart over de 7 sleutels of boodschappen van Lourdes.
De zesde sleutel gaat over “ een andere wereld”. Zo schrijft hij:

“ Wie in Lourdes over zieken spreekt, die moet ook over ziekenhelpers spreken, want er zijn geen zieken zonder ziekenhelpers. Zieken en Ziekenhelpers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hun scheiden betekent dat er een onoverbrugbare kloof tussen hen ligt, die men “gezondheid” noemt. Het is het ontkennen dat zij de vingers zijn van eenzelfde hand. Ze zijn allebei pelgrims. Om méér dan een reden is Bernadette de heilige ziekenhelpster en de patroonheilige van hospitaliteit. De zieke Bernadette is het model van de zieken. De verpleegster Bernadette wordt het model van hen die de zieken begeleiden. Omwille van haar dubbele competentie kan zij ons bij onze roeping helpen, ons leren welke kwaliteiten wij moeten ontwikkelen en welke fouten wij moeten uitschakelen. Zij kan ons overtuigen dat de zieken en ziekenhelpers zo complementair zijn, dat ze onderling verwisselbaar zijn. Ik zeg wel verwisselbaar.
Wie begeleidt eigenlijk wie ? Wie zag nog nooit een ziekenhelpster op een berrie ? Welke zieke heeft nooit een uitgeputte brancardier aangemoedigd en gesterkt ?
Alle zieken en ziekenhelpers hebben in Lourdes dezelfde roeping. Wij beantwoorden de oproep van O.L.rouw: “ Wilt u voor mij zo goed zijn om naar hier te komen ?”. Het enige verschil is dat de zieken een beetje hulp nodig hebben om te eten, te drinken, en dat men hun plaats reserveert in de processies.”

Geen opmerkingen: