Zoeken in deze blog

dinsdag 13 november 2007



75 jaar “Belgische Hospitaliteit O.L.Vrouw van Lourdes”

Op 27 februari 2005. vierde de Belgische Hospitaliteit feest te Banneux. Sedert 75 jaar staat deze vereniging in dienst van de bedevaarders naar Lourdes, vooral zieken en gehandicapten.
De organisatie.
Op 17 november 1929 kwamen de voorzitters van de Hospitaliteiten “Lentebedevaart”, “Septemberbedevaart” en het bisdom Doornik bijeen om de Belgische Hospitaliteit op te richten. Op 11 juli 1930 werden de statuten goedgekeurd door Zijn Eminentie Kardinaal Van Roey en op 16 juli 1930 door E.H.Kanunnik Balette, Directeur van de Franse Hospitaliteit waardoor de Belgische Hospitaliteit kerkrechterlijk verbonden werd aan het Aartsbroederschap van Lourdes.
De zetel van de vereniging is gevestigd te Koekelberg, voorplein Basiliek .
Kardinaal Godfried Danneels is de geestelijke voorzitter en Mgr. Roger Vangheluwe, bisschop van Brugge de geestelijke directeur. Het bestuur van de vereniging bestaat uit een Raad waarin twee leden van de aangesloten hospitaliteiten en aanverwante bedevaartorganisaties zijn aangesloten. Het Dagelijks Bestuur bestaat uit de voorzitter, dhr. Jacques Bosteels, de secretaris, dhr.Vincent de Hemptinne en twee ondervoorzitters Mw. Monique Maquet en dhr. Germain Dierynck.
Bij deze organisatie zijn lid: de diocesane bedevaarten van Antwerpen, Gent, Brugge, Mechelen-Brussel, Hasselt, Doornik, Namen , Luik, het bisdom van het Leger en de bedevaarten van de Landelijke Beweging, CM-Ziekenzorg, Aide aux malades, Lente-Printemps, Orde van Malta, Polios, Kanker-Cancer. Deze bedevaarten brengen jaarlijks een 4000 zieken en evenveel begeleiders naar Lourdes.

Het trefpunt Banneux.
Voor de jubileumviering werd niet zo maar gekozen voor Banneux. Inderdaad niet alleen de accommodatie en infrastructuur was goed geschikt maar daarenboven was het bedevaartsoord zeer betekenisvol. Tussen januari en maart 1933 verscheen daar de H.Maagd acht maal aan het meisje Mariette Becco als “De Maagd der Armen” en was de boodschap zeer gelijkaardig aan deze te Lourdes.
De deelnemers trotseerden dan ook het gure winterweer en genoten te Banneux van het mooie sneeuwlandschap

Een feestelijke Eucharistieviering.

De dag werd ingezet met een plechtige Eucharistieviering, voorgegaan door Mgr. Roger Vangheluwe, de geestelijk directeur, bijgestaan door Mgr. Jacques Perrier, bisschop van Tarbes-Lourdes, de pauselijke Nuntius Mgr. Karl Josef Rauber, de bisschoppen Guy Harpignies van Doornik, Aloïs Joesten van Luik, André Mutien Leonard van Namen, Jan De Bie, hulpbisschop van Mechelen-Brussel, E.H. Raymond Zambelli, Rector van het Heiligdom Lourdes, E.H. Paul Cassart, Rector van het Heiligdom Banneux.
De liturgische gezangen werden verzorgd door het vermaard koor “Scola Cantorum Cantate Domino” uit Aalst

Een academische zitting – tentoonstelling – feestmaal.

Op de academische zitting werd het woord gevoerd door Voorzitter Jacques Bosteels, Mgr. Roger Vangheluwe en Mgr. Jacques Perrier. Tijdens een aperitief konden de deelnemers een bezoek brengen aan een tentoonstelling waarin de verscheidene bedevaartorganisaties zich voorstelden. 485 leden waren ingeschreven voor een heerlijk feestmaal.

De Algemene Vergadering.
Jaarlijks in maart worden de aangesloten hospitaliteiten en hun leden opgeroepen voor een Algemene Statutaire Vergadering. Telkens is dit voor de deelnemers een gelegenheid van bezinning en herbronning over hun taak en een informatie over een of ander aspect van de Lourdesbedevaart met zieken en gehandicapten. Dit was eveneens zo in de namiddag.
Dhr. Jacques Bosteels bracht er het jaarverslag van de Belgische Hospitaliteit. E.H. Raymond Zambelli, Rector van Lourdes behandelde het Lourdesthema 2005 “ Kom allen tot mij, die het moeilijk hebben” en tenslotte sprak dhr. Antoine Thierny, Voorzitter van de “Hospitalité N.D. de Lourdes” over de taak van de Hospitaliteit voor zieken en gehandicapten.

Het was niet alleen een feestelijke dag maar vooral een hartelijke ontmoeting van de leden onder mekaar, een vruchtbaar samenzijn om verder de boodschap Lourdes uit te dragen, hoopvol om gezamenlijk te werken aan gemeenschappelijk materiële problemen bij de begeleiding van zieken en gehandicapten naar Lourdes.
Germain Dierynck

Geen opmerkingen: