Zoeken in deze blog

donderdag 15 november 2007

Lourdes stad van genezing



Lourdes, stad van genezing.

Naar aanleiding van de 150e verjaring van de dogmaverklaring van Maria als de “0nbevlekte Ontvangenis” kwam de paus in het weekend van 0.L.Vrouw Hemelvaart op bedevaart naar Lourdes. Het bezoek van de Paus was voor het bedevaartsoord, de pelgrims en de miljoenen Maria-vereerders een heel bijzonder evenement.
Het Heiligdom en de stad Lourdes nam enorme schikkingen voor de ontvangst van de circa 350.000 pelgrims.Van bij de aanvang van dit tweedaags bezoek verklaarde de Paus die lijdt aan Parkinsonziekte dat hij op bedevaart kwam “ als zieke onder de zieken” om samen met zijn lotgenoten te bidden bij de grot. Ik maak mijn gebeden en hoop eigen. Ik deel met u een leven dat getekend wordt door lichamelijk lijden , maar toch niet minder vruchtbaar in het wonderlijk plan van God ”.Soms was het aandoenlijk te zien hoe moeilijk de Paus het had zijn bedevaart te volbrengen. Sommige gelovigen hebben kritiek over de fysiek gehandicapte Kerkleider die maar blijft volhouden aan zijn ambt.

Maar als ziekenbegeleider te Lourdes en met mij heel wat zieken en begeleiders vinden het grandioos en zó voorbeeldig dat deze wereldleider zonder schroom zijn handicap niet verbergt maar er voor uitkomt een ziek mens te zijn als een andere. Hoeveel groten der aarde zouden dit doen ?
Het deed mij denken hoe moeilijk het sommige mensen hebben bij de aanvang van hun ziekte of handicap om in een rolstoel te stappen, om afhankelijk te zijn van de andere, om als zieke mee deel te nemen aan een ziekenbedevaart.
Soms getuigt dit van veel moed en aanpassingsver-mogen .De Paus deed het !
Tijdens de vieringen voelden de pelgrims dit aan zodat hij herhaaldelijk plaus kreeg ter aanmoediging.

Ieder jaar staan de vieringen, de liturgie en het bedevaartgebeuren rond een bepaald thema. Na het “Magnificatjaar” stond het in het teken van “de massa en het universeel karakter van Lourdes”. Er was reeds het thema van “het water met de bron als teken van zuivering en herbronning”.Dit jaar was het “de rots” met belangstelling voor de Grot van Massabielle en de zinspeling op ons rotsvast geloof in Christus en de Kerk.
2005 is het jaar van de zieken en hun begeleiders.
De bedevaart van een zieke Paus was een waardige aanzet voor het komende Lourdesjaar.
De pelgrimstocht van de paus naar Lourdes als een “zieke onder de zieken” richtte de aandacht opnieuw op Lourdes als aantrekkingspool voor zieken uit de hele wereld die geholpen worden door duizenden vrijwilligers.
Er zijn zieken die hopen genezing te vinden op voorspraak van Maria maar vooral hopen zij op een spirituele helende kracht.

Het werk van de “Vrienden van Lourdes” draagt ook bij om méér zieken naar Lourdes te brengen.
Niet zelden schenken winnaars van een lot , die er zelf niet kunnen gebruik van maken of die het financieel niet nodig hebben, hun beurs aan een zieke.




Tekst uit de Nieuwsbrief van de


"Vrienden van Lourdes" - afdeling Roeselare

Geen opmerkingen: